teisipäev, jaanuar 23

Ratatat: Me võime kõlada nagu lurjused, aga see on lõbus!

Ratatat ütleb midagi? Jah? Ei? Selliseid nimesid nagu Franz Ferdinand, The Killers, Mogwai, Tortoise tead?


Ratatat on indietronica duo (kitarril Mike Stroud, süntesaatoril Evan Mast) linnast, mis mitte kunagi ei maga, linnast, kus elab 8.1 miljonit inimest. Seda energiat, mida ühes maailma kunsti-, muusika- ja äripealinna lõpututel tänavatel kohata võib, kannab ka Ratatat ´i instrumentaalne muusika kuulaja kõrvadeni ja sealt loodetavasti edasi. Vaheldusrikas, liuglev, kärisev, ärevalt pulseeruv ja mõtisklev, minnalaskev. Nagu lubaksid kuskil hämaras metroos istudes enda ümber toimuva mööda ja keskendud mõtetele. Vahel tiba murelik. See on New York. See on Ratatat´i möödunud aastal ilmunud album "Classics". Miks selline nimi, küsisin? Aga seepärast, et enne, kui kriitikud plaadile ligi saavad, tuleb see ise klassikaliseks, klassikaks nimetada: ”Kui me nii ütleme, võime kõlada nagu lurjused, aga see on lõbus!”

Ratatat kuulub plaadifirma XL Recordings alla, mille hõlma all on näitseks sellised staarid nagu White Stripes, Prodigy, Thom Yorke, Peaches jpt.

2001. aastast koos musitseerinud Ratatat´i ilmselt nii kergelt kellegi teisega segi ei aja, omanäolist iseloomu jätkub. Ka nende 2004. aastal ilmunud debüütalbumit kuulates. Uut LP-d hakkab duo alates laupäevast maailmale tutvustama. 27. jaanuaril läheb lahti tuur, mis jõuab UK-sse, Mandri- Euroopasse ja üle ookeani USA-sse, kus 18. aprillil antakse viimane kontsert, kodulinnas New York´is.

29. jaanuaril oma maailmatuuri teisel livel annab Ratatat kontserdi Eestis, täpsemalt Kunstiakadeemias Tallinnas uue kontserdisarja "SineDesign" avaüritusel. Küsimusele, mis teeb Ratatat´i nii eriliseks, et eestlased peaksid kindlasti kuulama tulema, vastasid nad, et lived erinevad tavalistest nn rock-kontserditest. Nende looming segab oma vahel rocki , elektroonika, hip-hopi ja võibolla isegi klassikalise muusika elemente ning see võib tunduda kohati veidi segadust tekitavana. Ometi jälgivad mehed suure tähelepanuga meloodia kulgu, mis hoiabki lugusid lagunemast. Oma kontserditel on nad püüdnud alati kasutada erinevaid lavalisi elemante: valgusśõud, visuaalsed lahendused jne. Pealegi pole pilligeeniused kindlad, kas neid enam Eestisse kutsutakse. Esmaspäev võib jääda viimaseks võimaluseks.

Duo loodab Eestit külastades veidikene ka Tallinnas ringi liikuda, kuid tõenäoliselt asjatult, sest vaadates nende graafikut, on livede vahel olematu aeg. Küsimuse peale, kas nad ei karda mõne nädala möödudes surmani ära väsida, ütlesid mehed, et eks see tiba hirmutav on, aga samas ka põnevust tekitav. Peale eelmise aasta augusti on Ratatat väga palju ringi tuuritanud ja kurnatust tunda saanud, kuid kõik uued kohad: Uus-Meremaa, Austraalia, Mehhiko, Jaapan, on olnud energiat andvalt huvitavad. Ratatat´i oodatakse igale poole tagasi. Suurepärane kontsertelamus nende meeste poolt on garanteeritud!

Koos Ratatat´iga astuvad Tallinnas üles karismaatiline Luarvik Luarvik, kes muideks andis 1998. aastal oma esimese kontserdi just Kunstiakadeemias, ning romantilise spacerocki edendaja Galaktlan Grupp. Piletid on saadaval tund enne kontserdi algust, uksed avatakse kl 19:00, esimene bänd läheb lavale kl 20:00.

Aga loetletud nimed loo alguses? Need on mõned bändid, kellega koos Ratatat viimasel ajal koos esinenud on.

Kommentaare ei ole: