teisipäev, mai 8


Guruhark - traagiline minevik, plaanideta tulevik

Mõned aastad enne sajandivahetust veidikeseks ajaks Tartu bändi Nyrok City ridadest eemaldunud kitarrist ja laulja Edy (Kalevi Kaaviste) veetis aega enesekeskis, näppis oma pilli ning pani kokku bändi, millele sai veider nimi - Guruhark. See nimetus meenutas mulle esialgu midagi tudengivillast ja tartulikku. Laenasin plaadi ja üllatusin.

Bändi muusikast ja väljendusviisist õhkub midagi kummalist, salapärast ja eemalolevat. Oli kord ansambel, kus laulis imeilusa häälega noor neiu Katariina, kirjutas sõnu ja naeratas. Tuli välja album "Saba ja sarved" 24-looga.

Janno Zõbin kirjutas 2001. aastal Areenis: "Kui keegi death- või mõne teise metal`istiili sõber ootab siit (lugedes albumi nime) mingit järjekordset trippi läbi pimeduse, hauakambrite ja musta, jubeda metsa koos kuraditega ümberringi, peab ta tugevalt pettuma./.../ Guruhark on erand ja, mis kõige veidram, mul ei tule ette ühtegi bändi, kes kusagil mujal maailmanurgas siukest rida ajaks. Sõnad jutustavad masendusest, nostalgiast. Ning on osaliselt appihüüd mineviku punkromantikale."

Albumit kuuldes jääb kõrva bändile väga iseloomulik kitarrikõla, mis annabki ehk kõige rohkem tooni kogu nende muusikale. Edy: "Häda on sellest, et kõik me sõbrad on neegrid ja grupi loomisest peale pole erilist stiili otsimist toimunud. Kitarri kajaga mängimine hakkas mulle algusest peale meeldima nii, et veetsin aastaid tinistades, ennast unustades. Üleüldse kaja kui selline: metsa hüüdmine, majade vaheline kaja, Ele ja Kaja Kõlar..." Plaadil on esindatud ka üks lugu, mis sattus filmi "Sigade revolutsioon" soundtrack´ile.


2006. aasta lõpus kirjutasid ajalehed: "23. detsembril kella 10.52 ajal toimus liiklusõnnetus Nõo vallas Tõravere alevikus Jõhvi-Tartu-Valga mnt 154 kilomeetril, kus sõiduauto BMW 525, mida juhtis alkoholijoobes ja ilma juhtimisõiguseta Jürgen Baražinski (s 1988), kaldus vastassuunavööndisse, kus põrkas kokku vastutuleva sõiduautoga Volkswagen Golf, mida juhtis Katariina Reinoja (s 1981). Volkswageni juht hukkus sündmuskohal. BMW juht ja kaassõitja Marko (s 1988) toimetati Tartu Ülikooli kliinikumi"
(mkiis´i postitus www.rada7.ee)

Edy sõnul on Katariina hukkumine suur tragöödia: "Mina isiklikult tundsin Katariinat vähe, mäletan, et lasime bändiga pillid pool tooni allapoole ja tema hääl sobis. Juba teiseks prooviks tõi enda tekstid: "Pueriilne", "Humanoia" jne. Lindistasime paar lugu Forwardsi stuudios. Ta oli noor ja vanemad arvasid vist, et halb värk - kontserdid õhtul hilja, poole ööni üleval... Nüüd on tal seitse reedet nädalas, inglitiivad ja igavene praegu."

Praegu on Guruhark koos ja teeb proove. Peagi ilmub uus album, mille sound tõotab tulla Edy sõnade kohaselt ühtlasem, lood on korraga mängitud. Uus album "SAEPURU JA GIBOABOA" salvestati 2000. aastal. Nuppe keeras Dead Next Door´i Andres. Üks Valner Valme lugu on tehtud koos Mart Elleriga Bizarre ´st.

Guruhark oma täies koosseisus astub üle pika aja publiku ette 26. mail Tallinnas toimuval Paljassaare RockFestil. Seepärast tehakse ka hetkel tihedamalt koos bändi. Edy peab seda üritust hüppelauaks ja annab lootust, et ehk peale seda tullakse veel kokku ja antakse kontserte. "Sõbrad all vehivad kätega: noh, hüppa!".

Guruhark on:
Martini (Tarmo Vahtra) - bass
Sven Antson - kitarr, laul
Edy (Kalevi Kaaviste) - kitarr,laul
Aladar Rebane - trummikoplekt
Lauri Pajos - sünteetiline heli
KO (Kristjan Ots) - orgunn

Sewercide.ee
Janno Zõbini arvustus Areenis
Guruhark ja LastFm
Paljassaare RockFest

Guruhark "P.I.L"

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

oi, oi...tore, jään huvviga kontserte ootama.

Penny Lane ütles ...

Pilk tuleb kindlasti peal hoida.

Anonüümne ütles ...

tere-artiklis on koht:KUs ,et plaat
Saba ja sarved on lindistatud 2000..nuppe keeras..jne....parandax,et
uus plaat"
SAEPURU JA GIBOABOA" on lindistatud
2000-muidu on ok..super

Penny Lane ütles ...

Tänan. Teen paranduse

Anonüümne ütles ...

Hoirassaa,

ja kes veel satub lugema, siis minu käest saab plaati kah:

prf@prf.ee
5299978
Taat

Jakobi Galerii ütles ...

Guruhark on viimaste andmete järgi jälle laiali, süüdi egod, alkohol ja laiskus.