esmaspäev, mai 21


Rufus Wainwright "Release The Stars"
(Geffen, 2007)

33-aastane Rufus Wainwright on elav filmimaterjal. Ta sündis tunnustatus folkmuusikute perekonda, kelle suguvõsa juured ulatuvad 17. sajandisse, jõudes New York´i ajaloo läteteni. 6-selt õppis klaverimängu ning tuuritas oma ema, tädi ja õega. Teismelisena käis ta palju erinevatel kontserditel, põletas elu ning kuulates isaga Blondie "Heart Of Glass´i" tunnistas ta esimest korda oma huvi samasooliste vastu. Praegusel ajal peetakse Rufus Wainwrighti üheks peamiseks gei-ikooniks. Tema tormiline elu alates tõsistest narkoprobleemidest, vägistamisjuhtumist, põgusast sõprusest Jeff Buckley´ga vahetult enne viimase uppumist kuni esinemisteni Stingi, Sean Lennoni jpt on vaid tema positsiooni superstaarluses kinnistanud.

Tõelise aristokraadina armastab ta ooperit, mille mõjutusi ta oma loomingus, mida võib südamerahuga nimetada pop-muusikaks, ei püüagi varjata. Erinevad kriitikud nimetavad teda kui popera (
pop opera) stiili esindajaks. Tabav. Termin võtab väga hästi kokku artisti 6. stuudioalbumi "Release The Stars", mis on tema diskograafia nimestus vast kõige kommertslikuma kõlaga kunstiteos. Kindlasti annab sellel tooni Pet Shop Boys´i liikme Neil Tennati osalus produtseerimisel. Orkester, klaver, kitarr ja Rufus Wainwright´i vabalt voolav vokaal. Hetkel on mees andnud nõusoleku päris oma ooperi kirjutamiseks.

Aga plaadi juurde. Vaatamata tõelisele rahutule hingele ja erinevatele kuulujuttudele on tema muusika tasakaalukas, mõtestatud ning selles on tunda perekonna ajaloolisele päritolule vastavat väärikust. Ta laulab armastusest, linnaelust, korduvatest situatsioonidest, igavusest jne. Kokku kõlab Rufus Wainwright oma kindla stiili ja vokaaliga ikkagi värskendavalt ning kordumatult. Ilusad meloodiad on imehästi kokku sulatatud pillipartiidega, eriti loos "Nobody´s Off The Hook". See on plaat, mille seltsis võib vabalt päevi veeta.


Rufus Wainwright Myspace´is
Rufus Wainwright ja ametlik kodukas

Ruffus Wainwright - Going To A Town

Kommentaare ei ole: