neljapäev, juuli 17

Scandinavian Music Group - maiad folk-rokkarid


Juba neljandat aastat peavad ökoterroristid Tartu lauluväljaku muruosal pidu nimega Plink Plonk. Päev ja öö täis kvaliteetset muusikat ja ilusaid inimesi. Sel aaastal on oodata esinejaid Tartust Jaapanini, kõlab muusika elektroonilisest stoner-rockini välja. Ühena artistidest saabub Soomest peaaegu orkestri täis muusikuid, kes koonduvad nime alla Scandinavian Music Group, mis teeb soomekeelset folgi ja kantri mõjudega mahedat ja väga kaunist rocki.

Ühel kaunil päikesepaitselisel päeval ajasin Skype´i vahendusel ansambli laulukirjutaja Joel Melasniemiga juttu, et teada saada, kas peale viimast külaskäiku Eestisse on ansamblis midagi muutunud ning millest nad koos aega veetes armastavad rääkida.



Külastades teie Myspace.com lehekülge hakkab kohe silma, et olete teinud kaveri ansambli Dingo loost „Levoton Tuhkimo“. See on üks nende kuulsamaid hitte Eestis ning mõni aeg tagasi tegi sellest loost ka üks meie pop-artist oma versiooni. Kui aus olla, siis mulle meeldib teie variant palju rohkem. Aga siiski oli seda teie lehelt üllatav leida. Kuidas tuli mõte midagi säärast teha?

Meie plaadifirma Elements Music tegi ettepaneku. Nad on kunagi koostanud tribuutalbumi Leevi And The Leavingsi auks. Nüüd neil tekkis sama mõte Dingoga. Me pole varem kunagi midagi sellelaadset teinud ja seepärast tuli ka „jah“ sõna väga kiiresti. Elus peab kõike vähemalt korra proovima. Tuuribussis lisasime sellele akustilised kitarrid ja banžo ning leidsime, et kokku võib tulla midagi väga lahedat ja isegi veidrat.

Ma arvan, et see tuli teil päris hästi välja.

Oi, tänan väga. Kohe, kui kõrvale jätta süntesaatorid ja make-up, saavutad sa paugult hoopis midagi uut.

Plink Plongil ka seda teete?

Meil oli kunagi jutuks, et seda live´is kindlasti ei tee, aga võib-olla tuleb eestlaste jaoks erand.

Tavaliselt meeldib eestlastele küsimus, mida sa Eestist tead. Meile meeldib kuulata ülistuslaulu siinsest kenast loodusest, riigi väiksusest ja imelisest Tallinna vanalinnast. Mis sulle aga Eesti juures üldse ei meeldi?

Nooh, ma väga palju varjukülgedest ei teagi. Terhi (SMG solist) visati ükskord taksost välja.. Ta teeskles, et räägib oma nn venelasest kõrilõikaja poiss-sõbraga ning seepeale pandi ta korraga tänavanurgal maha.

Oi, appi! Nii palju siis Eesti asjast. Et aga rääkida SMG algusest, tuleb minna ajas päris kõvasti tagasi ja peatuda ansambli Ultra Bra juures. (UB koosnes peaaegu samast seltskonnast, kes praegu SMG teeb, tegutses aastatel 1994-2001). Nagu ma aru saan, oli UB väga populaarne ja edukas momendil, kui otsustasite lõpetada ja alustada SMG-ga. Mis juhtus?

Ega me ei uskunudki, et UB nii kaua üldse toimib. Tol momendil polnud meil kellelgi erilisi oskusi ning ambitsioone. Meil oli kuidagi koguaeg teada, et peale UB hingusele saatmist teeme midagi muud. Terhile tehti ettepanek soolo albumiks, aga otsustas siiski bändis laulmise kasuks. Nii me oma jõud koondasime!

Targad ajaloofaktid väidavad, et UB oli soomlaste seas väga tuntud, aga ei saavutanud piiri taga mingit läbimurret. Kas põhjuseks võiks olla asjaolu, et laulsite soome keeles ja teie muusikaline välimus on ka, kuidas nüüd öelda, väga soomelik? Või te ei pidanud edu võõrsil oluliseks?

Ei pidanud jah. Meil ei tulnud mõttessegi keelt vahetada. Pealegi oli tõeline tsirkus kõikide nende tuuride korraldamistega. Jäime truuks Soome muusikamammonale.

Nimi Scandinavian Music Group kõlaks justkui lavale oleks oodata tervet orkestrit. Põhikoosseisu kuulub neli liiget ja siis on mõned külalismuusikud?

Praegu ma tegelikult ütleksin, et meid on seitse.

No, siis ongi nagu orkester... Kas sa seda mäletad, et 2003. aastal, kui olite alles alustanud ja täis entusiasmi, ütlesite ühele Eesti muusikasõbrale, et korralik bänd peaks aastas vähemasti ühe plaadi reliisima vältimaks laisaks minemist. Kas sa siiani arvad nii?

Jah. Aga meie oleme juba laisaks muutunud. Stuudiosse läheme järgmisel sügisel. Seega ehk venitab ühe plaadi pooleteise aasta peale välja. Et praegu on meil aktuaalne see Dingo lugu.

Kui pilk teie suvisele tuurigraafikule heita, siis on see ikka päris muljet avaldav. Järelikult peate üksteise seltskonda päris palju kannatama. Millest te räägite?

Tavaliselt räägime, milliseid komme keegi eelistab, muusikast, kahuritest, muretseme Austria monarhia pärast. Aga peamiselt võrdleme erinevat tüüpe komme.

Kas teil kõigil on ka mõni ühine lemmik?

Mingi Menthose moodi asi oli, aga täpselt kohe ei meenu.

Aga ehk tuletad hiljem meelde, saaksin Plongi korraldajatele edasi öelda, et nad neid teile lava taha tooks.

See oleks tobe. Meile piisab õllest.

Tavaliselt ammutavad muusikud oma inspiratsiooni kuulates teisi artiste. Sina oled laululooja. Kus kohast tulevad sinu ideed?

Ma lihtsalt tunnetan häid meloodiaid. Suuremad mõjutavad võivad ehk olla Townes Van Zandt, Sufjan Stevens ja Iron And Wine. Tegelikult on nii, et alles pärast mingi loo tegemist võid aimata kellegi teisega sarnasusi.

Ma loodan väga, et SMG kestab igavesti, aga oletame, et ühel hetkel enam seda pole. Mis oleksid sinu jaoks uued väljakutsed või muusikastiilid, mida tahaksid proovida?

Mis mõttes, kui midagi juhtuks? Midagi ei juhtu. Päris tõsiselt. Meie tegemised nüüd nii tihedada ka pole ja mul on kõrvalt aega teiste huvitavate projektidega nokitseda. Püüan teistele inimestele lugusid kirjutada.

Seda on rõõm kuulda... Üks minu sõber, kes teie muusikast väga lugu peab, nägi teie esinemist, kui sügisel Odessa Popil käisite. Ta ütles, et teil on väga ilus laulja ning palus mul küsida, et ehk on võimalik tema telefoninumbrit kuidagi saada?

Ainult siis, kui ta on kõrilõikajast venelane, et Terhi ei peaks kunagi enam Tallinna taksojuhtidele bluffima.



Plink Plonk toimud 19. juulil Tartu lauluväljaku muruosal. Lähemat informatsiooni www.plinkplonk.ee

Intervjuu peaks ilmuma ka ajalehes KesKus

Scandinavian Music Group @ Myspace.com


2 kommentaari:

Oliver ütles ...

Ei läinud seekord õnneks... Aga muidu on päris tore intekas. :)

Penny Lane ütles ...

Aga prooviks Plongil?