kolmapäev, juuni 13












Nick Drake "Family Tree"; Elliott Smith "New Moon"
(Tsunami LG/Fontana, 2007; Kill Rock Stars, 2007)


Neid mõtlikuid õhtuid ja magamata öid on olnud vist päris mitmeid, kui olen otsinud välja Nick Drake´i või Elliott Smith´i muusika. Nendes on midagi, mis vaatamata oma melanhoolsusele kuidagi toetust pakuvad või siis on vähemasti mõistvad ega astu sinust oma energiaga üle.

Drake ja Smith on mõlemad äärmiselt andekad heliloojad kui ka lauljad, kelle austajate hulk pidevalt suureneb. Drake oli kõigest 26-aastane, kui ta pideva masenduse all kannatades antidepressantidest üledoosi võttis ning 1974. aastal suri. Drake ei leidnud oma elu ajal publiku seas erilist tunnustust ning kartus anda live-kontserte süvenes pidevalt. Smith´i 34 eluaastat olid ehk mõneti edukamad, kuid temagi oli kimpus depressiooniga ning 4 aastat tagasi sooritas ta väidetavalt enesetapu.

Oma muusika kuulamise ajaloos olen need mehed avastanud enda jaoks üsnagi ühel ajal. Ja nüüd on 2007. aasta esimene pool kõiki Drake´i ja Smith´i austajaid rõõmustanud suurepäraste postuumselt väljastatud albumitega.

Nick Drake´i "Family Tree" piilub nooruki garaaźi ning ülikooli eelsesse perioodi, kus noor mees oma kitarriga salvestas enda lõbuks omaloomingut, laulis Bob Dylanit ning musitseeris koos oma õe ja emaga. Kogumikul on esindatud ka Drake´i musikaalse pereliikmete laule. Väga õrn ja habras plaat, mille lühikesed meloodiad jutustavad perekonna lugu.

Elliott Smith ja tema duubel-CD "New Moon" koosneb 24-st loost, mis on tegelikult salvestatud perioodil, kui mees lindistas oma albumeid "Elliott Smith" ja "Either/Or" (1994-1997). Kitarriga Smith laulab täpselt nii, mille poolest ta on tuntud. Ta laulab sõltuvustest, pettumusest ja muust taolisest. On kurb, protestimeelne ja kriitiline. Oma tuntud headuses.

Drake´ist: Bryter Music
Elliott Smith´i ütlusi: Brainy Quote

Nick Drake - Black Mountain Blues

Kommentaare ei ole: