teisipäev, aprill 3

Photo by Dmitri Kotjuh

Bullfrog Brown viis Eesti blues´i väärika võiduni

Pühapäeval, 1. aprillil, avaldas USA muusikaportaal Ultimate Band List ehk lühidalt UBL (www.ubl.com) mitu aastat väldanud võistluse tulemused. UBL koondab endas poolt miljonit bändi üle kogu maailma. Portaal jagab informatsiooni artistide, plaadifirmade ning näiteks erinevate kontserdite kohta. Ole mees ja otsi. Stiilipiiranguid pole.

UBL´i suurejoonelisest ning palju tähelepanu pälvinud finaali jõudis ka Tartu delta blues trio Bullfrog Brown. Küsisin, kuidas väikese Eesti alternatiivne blues UBL´i 10 finalisti hulka pääses, vastas slide-kitarri mängiv ja enamike bändi lugude autor Andres Roots, et kümmekond aastat tagasi, kui portaal veel teist nime kandis, oli ta mingi bändi sinna lisanud, nii et kui ARTISTdirect portaali ära ostis ja ellu äratas, tuli talle kiri: „Tere, oleme tagasi, tulge teie ka." Andres tegi seepeale Bullfrog Brown´ile sinna kõige lihtsama tasuta lehe ja unustas kohe ka kogu asja – igasugu muusikaportaale on internet täis. Mõne aja pärast saabus järgmine kiri: „Meil on selline võistlus tulemas, olge hea ja võtke osa!" Osavõtt oli tasuta. Andres tuletas vajaliku parooli meelde, täitis avalduse ja saatis ära. Eelvoor põhines edukusel UBL´i kuulatavustabelis. Tol ajal arvas Andres, et ega Bullfrog Brown sellest asjast rohkem ei kuule – see oli 2005. aastal. Mullu tulid eelvooru tulemused – tuhandetest bändidest jõudis poolfinaali 120, Bullfrog Brown nende hulgas. Poolfinaalis oli igasugu huvitavaid bände – olid 80te diskotädid Bananarama, oli praegu Eestiski üsna pop Kosheen... Selles mõttes oli jälle tohutu üllatus, et Eesti trio pääses finaali ja sellised suurnimed mitte.

Teistest finalistidest rääkides jääb Andres kui ka bändi suupillimängija Üllar Kärt üsna napisõnaliseks. Andres ütleb, et on väga raske panna paremusjärjestusse kümmet bändi, kes teevad väga erinevat muusikat, sest muusika ei ole sport. See võistlus ei olnudki tingimata headuduse peale – olgugi, et finaalis ütles oma sõna ka UBLi ja ARTISTdirecti kohtunike zhürii, oli seal määravaks ikka pühendunud fännide arv.

Mida on toonud UBL´i finaali 6. koht Bullfrog Brown´ile? Väga head reklaami – veel enne, kui esikohad välja kuulutatud said, jõudis bluusimaailma suurima veebiajakirja BluesWax veergudele uudis sellest, kuidas ebatavalisel kombel jõudis taolise võistluse finaali kogunisti kaks bluusibändi, ja neist kõrgema koha sai mitte hiljuti kahele Grammyle esitatud Texase bluusrocki ansambel Brother 2 Brother, vaid akustiline Bullfrog Brown kuskilt ugrimugrimaalt!

Isiklikult hindavad bändi liikmed kõige rohkem hoopis võistluse käigus saadud teadmist, et neil on nii palju toredaid fänne. Bullfrog Brown sai kümneid tunnustavaid kirju nii oma Eesti fännidelt kui riikidest, kus on käidud esinemas - aga ka kaugematest paikadest, kus nende muusikat tuntakse vaid plaadi ja raadio vahendusel: USA Lõunaosariikidest, Austraaliast, Uus-Meremaalt, Iisraelist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Belgiast jne. See motiveerib mehi edasi rabelema!

UBL´i finaali kohad jagunesid järgnevalt:

1. Kelli Pettit, Kanada
2. The Mary Dream, USA
3. Aquatic, Holland
4. The Scene, Kanada
5. Infinite Out, USA
6. Bullfrog Brown, Eesti
7. Brother 2 Brother, USA
8. JED, USA
9. Kevin Cahoon and Ghetto Cowboys, USA
10. Billy Cain, USA

Peagi algaval suvel on Bullfrog Brown´i ees ootamas mainekad festivalid Soomes, juuli keskel võetakse taas ette reis Śhotimaale. Eestis on triot aga võimalik kuulata juba aprilli lõpus nii Tartus, Narvas kui Haapsalu lähistel. Plaanis on salvestada ka uut materjali.

Bullfrog Brown on:
Alar Kriisa - vokaal
Andres Roots - kitarr
Üllar Kärt - suupill

Bullfrog Brown Myspace´s
Ultimate Band List ehk UBL

Kommentaare ei ole: