neljapäev, aprill 26



Goran Gora "JetLag"
(Rudolph Records, 2007)

Kui ma õhtuti just rampväsinud pole, lähen võtan oma plaadiriiulilt mõne rahulikumat muusikat sisaldava albumi ning jätan selle terveks ööks kuni hommikuni repeatima. Nii elavad helid mu toas justkui iseseisvat elu või möllavad alateadvuses. Kui ma ärkan, korrastuvad kõlavad noodid mu peas ning plaati masinast välja võttes on see peaaegu kuum. "JetLag" on imehea ööplaat.

Goran Gora on noor kitarriga laulja ja helilooja Lätist. Reisib mööda Euroopat ringi ning annab aeg-ajalt kontserte oma kodumaal ja mujal. Eesti publikule esines ta Tartu klubis Illusion, kui jagati Eesti Muusikaauhindu. "JetLag" on tema esimene täispikk album, kus stuudiomuusikutena on kasutatud Läti kohalikke andekaid pillimehi. Näiteks on seal paaris loos kitarrid sisse mänginud Edgars Rubenis minu lõunanaabrite lemmikbändist Mona De Bo.

"JetLag" oleks justkui mõtisklus või kaemus endasse. Lood ei jälgi loogilist või pigem traditsioonilist ülesehitust. Pillid, vokaal, trummibiidid tulevad ja lähevad, muutudes valjemaks ja vaiksemaks siis, kui ise tahavad. Klaver mängib oma partii rahulikult lõpuni siis, kui lugu iseenesest on juba ammu läbi. Kõik kulgeb rahulikult. Ma usun, kui Goran Gora´s oleks ehk julgemat mässumeelsust, võiks ta vabalt saavutada midagi sellist nagu Patrick Wolf oma viimase albumiga "Magic Position". Goran Gora aga tundub olevat veidikene romantilisema mõttelaadiga ning viimasel hetkel taltsutab olukorra enda kontrolli alla.

"JetLag" koosneb kümnest loost. 9 neist oma meeleolult ning vaimult sulavad suurepäraselt kokku, aga kogu mõnusa dünaamika lõhub ära albumi teine rada. Kui plaadi avalooks on pandud selle kõige tugevam ja ilusam pala "Kids And Figures", mis sind mõnusas rütmis ja meeleolus hingama paneb, siis järgneb sellele kohe käesoleva üllitise tõeline möödapanemine - nõme lugu "Poor Maria", mis kõik ära lõhub. Akordion, la-la-laaa jne.. Mingi selline kergelt slaavilik teema, mis ikka ja jälle lätlastel kipub välja lööma. Kui see jauramine ära lõppeb, on plaat ilus ja rahulik kuni lõpusekunditeni. Tore üllatus Lätist.

Goran Gora Myspace´is

Ametlik kodukas


Kommentaare ei ole: