kolmapäev, veebruar 25

Pop-rocki Lätist - Detlef Zoo

Mõned nädalad tagasi sattusin backstage'is vestlusesse üsna tuntud Eesti ansambliga, kes kurtis, et Läti ja Leedu muusikast pole midagi eriti teada. Ju sellega vist ongi nii, et kui ise suurt ei uuri, siis keegi seda kandikul ette ka nii lihtsalt ei too. Kuna mul on mõned otsesed kontaktid nii lätlaste kui leedukatega, siis ma ikka natuke tean, mis seal maal selle muusikaga toimub. Oma blogi lugejaid olen ka ikka paari nimega püüdnud kurssi viia. Ma usun, et üle Eesti keskmise peaksid siinse saidi külastajad Läti ja Leedu muusika tundmises olema küll.

Aga olgu siis Eesti Vabariigi sünnipäeva järgne päev ka uhke ja lubage mul teile esitleda veel ühte Läti bändi, kellest ma siin eriti varem pole juttu teinud - Detlef Zoo.

Peaaegu nädal tagasi esinesid nad Tallinnas, et toetada Eesti noori ansambleid, kes on end kirja pannud konkursile Noortebänd 2009. Tüübid on ka varem siinmail käinud ja mitmeid kordi üles astunud koos ansambliga Dahling.

Detlef Zoo on reliisinud kaks albumit ja laialdasema tähelepanu alla sattusid nad möödunud aasta sügisel, kui nad jõudsid viie parima Balti Artisti sekka, kes püüdsid MTV Euroopa Muusikaauhindade keerises Euroopa Lemmiku tiitlit.

Kes on need neli tüüpilise nimedega lätlast (mitu s-i saate?), kes teevad bändi Detlef Zoo? Pärisin aru.

Küsimustele vastavad Uldis, Mareks ja Martins.


Liikmed:

Uldis Dirnens – vokaal, kitarr
Kaspars Ansons – kitarr
Martins Millers - bass
Mareks Ameriks – trummid


Teie kodulehel www.detlefzoo.lv ringi kolades ja lugedes bändi biograafiat, ei jää kuidagi märkamata fakt, et Detlef Zoo ninamees Uldis Dirnens on osalenud ühes
reality-šõus.

Jah, tõsi ta on. See oli üks sellistest saadetest, kus sai tasuta süüa ning pärast kogu tsirkust ka parema töö. Nii see aga ei läinud.


Kui see nüüd just saladus pole, siis millise šõuga oli tegu ja mis juhtus?

See oli midagi taolist nagu Pop Idol USA-s. Inimesed laulavad ja kujutavad ette, et nendest tehakse staarid. Sain juba esimesel päeval aru, et seal pole minu õige koht, kuigi mõni päev sai pulli ka. Ma ikka püüdsin edasi, sest tahtsin saada paremat töökohta ning oma bändis edasi mängida. (Biograafia kohaselt elas Uldis enne talendisaadet sisuliselt tänaval.) Ma pidasin seal vastu üheksa või kümme nädalat. Lõpuks lahkusin õllepudeleid aknasse loopidaes .See oli vist ka ainuke tõeline šõuelement kogu selle saate vältel.


Teie esimene plaat "Tu Izliecies Par Sevi" (2005) on lätikeelne, teine album "If It Makes Us Happy" (2008) aga juba inglise keeles. Miks ja kuidas nii?

Tegelikult on viimane album ilmunud kahes keeles. Lätlaste jaoks emakeeles ja piiritaguse turu tarbeks inglise keeles. Mulle meeldib idee, et iga artist teeb muusikat oma emakeeles, sest see tundub kõige usutavam.


Detlef Zoo viimane reliis on salvestatud Londonis. Enne seda oli Uldis sisuliselt kodutu. Kuidas sellised asjad juhtuvad?

Raske öelda... Punktist A punkti B, siis tuleb juba C. Ja nõnda edasi... Ma arvan.


UK-sse läksite te väga kindlal põhjusel. Londoni ühes stuudios ootas teid ees mees nimega Andy Gill, kes on legendaarse bändi Gang Of Four üks liikmetest ning produtseerinud näiteks Red Hot Chilli Peppersit, Futureheadsi jt. Kuidas te ta leidsite?

Selle taga on meie managemendi kõva töö. Meie demod saadeti laiali paljudele muusikaprodutsentidele, seal hulgas ka härra Gillile. Tema oli nõus meiega koos töötama.


Mis olid peamised asjad, mida te Andy Gillilt õppisite?

Julgus eksperimenteerida!!! See on väga oluline. Samuti panin kõrva taha nipid, kuidas on kõige mõistlikum stuudios trumme salvestada. Sain aru, mis tähendab lugude produtseerimine. Peale seda kogemust kuulan kõiki plaate hoopis teise nurga alt. Sain tundma ka mõnusat inglaslikku rahumeelsust ning pisimategi detailide kallal töötamise tähtsust.


Eelmisel aastal pääsesite viie Balti artisti hulka, kes läksid MTV Euroopa Muusikaauhindade karussellis püüdma Euroopa Lemmiku tiitlit. Teiega koos pürgisid parimaks Balti artistiks Kerli, Rulers Of The Deep, Jurga ja Happyendless. Mida tähendavad taolised mõõduvõtud ansamblile Detlef Zoo?

Muidugi tahaks kohe tänama kukkuda neid inimesi, kes andsid oma hääle meie loole ja selle videole. Loomulikult on säärased konkursid meie jaoks olulised. Eelkõige teadvustamaks, et on olemas inimesed, kellele meie muusika korda läheb.


Millega Detlef Zoo hetkel tegeleb?

Praegu on meil käsil loominguline puhkus. Me tegime kõvasti tööd eelmise albumi kallal. Sellele järgnes kohe tihe tuuritamine ning me tundsime, et meil on vaja puhkust, et uute ideedega jälle nn kokku tulla ja midagi uut luua. Uus album pole peale puhkust sugugi kaugel!


Olete mitu korda varem käinud Eestis esinemas ja tulete kindlasti varsti jälle tagasi. Olete siinsete bändidega veidi lähemalt tutvust teinud. Kas te tunnetate mingisugust erinevust Eesti ja Läti ansamblite suhtumiste vahel?

Üldiselt ma arvan, et pole mingit vahet terve Baltikumi bändide vahel. Siin leidub väga palju väärtuslikku muusikat ja väga palju sitta. Nii ka mujal riikides. Minu lemmik Eesti bänd on Pia Fraus ja see meeldib mulle palju enam kui lätlaste sarnane punt Tribes Of The City :):):)

Kui te saaksite minna ajas tagasi, siis kus ja millal te tahaksite oma bändi teha? Millised on need lood, mida oleksite tahtnud ise kirjutada?

1960.-1970ndatesse. See on aeg, mil kaasaegne rockmuusika alguse sai. Sel ajal tegutsesid mitmed bändid, kes mõjutavad siiani praegu tegutsevaid kooslusi. Mul on tunne, et sel ajal oli kogu muusika palju ausam kui tänapäeval. Mulle meeldiba ka 1980ndate ja 1990ndate muusika. Selleaegne muusika on mind otseselt väga palju mõjutanud, kuna minu sünniaasta on 1980.

Meie bänd oleks võinud kirjutada mõne The Beatlesi laulu. Siis oleksime kõik miljonärid :) Ega mul poleks ka miskit selle vastu, kui me oleksime Nirvana "Smells Like Teen Spirit" või Joy Divisioni "Shadowplay" autorid. No, tegelikult oleks võinud ise kirjutada ka Rockwelli loo "Somebody's Watching Me" või Bee Geesi "Stayn' Alive".


Kes on need inimesed, kes käivad teie kontserditel ja ostavad teie plaate?

Teismelised kuni üle kolmekümne-aastased inimesed. Ja nad ei pruugi muidu olla erilised indie või rockmuusika sõbrad.


Milline tuleb Detlef Zoo järgmine album?

Keegi ei tea seda veel. Vähemasti hetkel.



*****************


Väike seik ansamblist Detlef Zoo bändi Dahling klahvpillimängija Elmer Kohandi mälestustes:

Detlef Zooga, õigemini bändi hinge ja südametunnistuse, laulja Uldisega põrkasin kokku eelmisel suvel Lätis Liepajas Fontaine'i hotellis. Festivalil Fontaine Festival. Kohtusime seal kahe hiiglasliku kullatud kipsist sfinksi vahel. Baarileti ääres. Juhuslikult. Küsisin temalt: "Mis värk on?" Ta lasi mulle oma muusikamängijast oma bändi. Varahommikuse kurnatud peaga mõtlesin:"See kõlab ju nagu halb Oasis." Nüüd ma tean, et eksisin. Ei kõla. Võtsin veel ühe lonksu kohvilikööri ja mõtlesin, et peaks endale laskma tätoveeringu teha. Tätoveeringut pole mul siiani. See-eest on Oasisel vahepeal järjekordne plaat välja tulnud.

Kodu
Myspace

Detlef Zoo - So Cold






Kommentaare ei ole: