laupäev, detsember 8

Dahling - ilusad inimesed ja ilus muusika


Dahling on imelik nimi. Oleks nagu Darling, aga ei ole. Esimest korda jäi see nimi mulle silma enam kui kuus aastat tagasi ühe poissmeheliku Tähtvere korteri külmkapilt. Olin just Tartusse kolinud ega teadnud siinsest elust midagi. "Mis see on," küsisin oma sõbrannalt, kes selles korteris tuba üüris. "Bänd. Selle klahvimängija elab siin,” teadis mu sõbranna rääkida.

Napp kuu läks mööda, kui ma Dahling´ut esimest korda laval nägin. Oli 10. oktoober ja aastaks 2001. Tollal minu absoluutne lemmik Claire´s Birthday esitles Sõbramajas teist stuudioalbumit "City Loves". Päris rokk kontsert oli, saal paksult inimesi täis ning mina lava ees. Soojendaja Dahling mõjus laval väga veenvalt, ausalt ja ennastunustavalt. 2007. aasta lõpusirgel ei ole ansambel neid omadusi kusagile kaotanud.

"Me alustasime proovidega 2000. aastal," ütleb bassimees Juhan Saharov - alati konkreetne, täpne ega armasta tühja loba. "Esimene kontsert toimus samal aastal Tartu Teatrilaboris."

Brit-pop on määratlus iseloomustamaks Tartu viisku poolt tehtavat muusikat.Oma suuremateks eeskujudekski peavad mehed just saareriigis tegutsevaid /tegutsenud bände. Näiteks Suede, Talk Talk, Longpigs ja Morrissey. "Laulukirjutamise koha pealt nimetaksin veel ära ansambli The Beatles. Arvatavasti lapsepõlvest saati mind enim mõjutanud bänd," sõnab laulukirjutaja ja solist Tanel Kuningas - uskumatult võimekas vokalist siinses kliimavöötmes.

Dahling on koos püsinud 7 aastat. Nendest on saanud Tartus väikestviisi legend. Nad ei esine tihti ning kui mõni live toimub, külastab seda terve hulk inimesi, kes pea kõiki laule peast teavad. Juhani arvates eksisteerib Dahling siiani eelkõige sõpruse tõttu ja armastusest sarnase muusika vastu. Tanel tõdeb, et neil on vedanud, sest kokku on sattunud väga õiged inimesed. "Olemuselt oleme küll üsna erinevad, aga uhke tunne on, et suudame midagi koos edukalt korda saata."

Uhkust tuntakse ka äsja välja tulnud debüütalbumi “Dahling” üle. Ei, nad ei salvestanud seda 7 aastat. Ei salvestanud ka 5 aastat vaid kõigest kuu. Lihtsalt erinevate kokkusattmuste või juhuste tõttu ei saadud nad oma muusikat varem plaadile. Ja ehk ongi lõpp-kokkuvõttes nii palju parem. Praegu on leitud sobiv plaadifirma, milleks on tuliuus leibel Tallinn Records, kes on veel nii uus, et pole kodulehtegi. Dahling on selle esimene ja hetkel ka ainuke artist. Tartust Tallinn Recordsi alla läinud viisik püüab nüüd viia oma muusikat uute kuulajateni.

2007. aasta on kaasa toonud hulganisti tavatuid samme maailma muusikaäris. Peamiseks märksõnaks on internet ning sellega seostub esmalt muidugi Radiohead, millest pole mõtet pikemalt rääkida. Eesti on end alati pidanud väga internetilembeliseks riigiks. Nagu armastatakse öelda, pakub internet meile lugematult palju võimalusi. Oska neid vaid kasutada. Dahling oskas. Esmakordselt Eesti muusikaajaloos esitleti albumit otseülekandes internetikeskkonnas. Loodi sild inimesteni erinevates Eestimaa nurkades ja miks mitte ka teisel pool maakera. Suurepärane mõte jõuda kuulajani, kes nii naljalt kontserdile ei satu või ei saa tulla.

Dahling ei jää siiski ainult internetti. Poodidest saadaval olevat albumit esitletakse ka traditsioonilisemal viisil esitluskontserditega Tartus, Tallinnas ja kolmel korral Lätiski.

Lätiga on Dahlingul head suhted. 2005. aastal osaleti BUME-s (Balti Uue Muusika Edetabel), mis just Lätis väga pop on. Parim kontsertelamus meenubki lõunanaabrite mailt. “See oli selle aasta oktoobris Liepajas. Laval oli väga hea tunne. Üleüldse tulevad kontserdid Lätis hästi välja,” räägib Juhan.

Kaua oodatud album sisaldab 13 lugu, mille hulgas loomingut algustaastatest (“On Commercial Breaks”) kui ka värsket materjali (“The Boy With Heaven In His Eyes”). “Paar lugu on kirjutatud siis, kui bändi veel ei eksisteerinud, näiteks “Still Beautiful”. Paljude algne iva on mitu aastat vana, aga selle aja jooksul on nad läbinud mitu noorenduskuuri,” räägib Tanel. “Üldiselt on need laulud noorte inimeste silmitsi seismisest maailma ilu ja julmusega. Armastusest ja selle lõppemisest, katsest selles kõiges ennast mitte ära kaotada. Neid emotsioone oleme üritanud valada sellisesse muusikasse, mida ise kauniks ja heaks peame. See on muusika armastusest, üksindusest, seksist ja valust”

Dahling esitleb oma plaati

14.12.2007 - Lutsu teatrimaja, Tartu
16.12.2007 - Raekoja plats, Tallinn
20.12.2007 - Von Krahli baar, Tallinn

Dahling on:

Tanel Kuningas - vokaal

Juhan Saharov - bass

Kaarlo Nõmmsalu - löökpillid

Siim Randveer - kitarr

Elmer Kohandi - klahvpillid

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olenemata sellest, et Dahlingus on paar tuutavat, pean ütlema, et nende muusika on igavavõitu.

Anonüümne ütles ...

Mulle küll Dahling meeldib
See "On Commercial Breaks", mida raadiost pidevalt lastakse on viimasel ajal väga armsaks saanud