esmaspäev, detsember 10

Internetita Soomes - The Rollstons

Soome on piisavalt suur, et sealt avastada kuhjaga põhjamaisele inimesele sobilikku muusikat. Soome on piisavalt lähedal, et sealset elu-olu oma käega katsuda. Nii palju või nii vähe, kui me seda soovime, sarnaneme oma põhjanaabritega väga paljus ning läbi universaalse keele (loe: muusika) suheldes kaovad piirid. Kui oskad ja tead neid kaotada. Või me siiski natuke ka erineme. Eriti kui lätlasi uskuda: "Soomlased on veeeelgi aeglasemad kui eestlased," armastavad nad tögada. Ja võib-olla ka seetõttu, et eestlased näiksid justkui rohkem üle lahe muusikaelust teadvat. Meil on internet.

The Rollstons alustas 2000. aastal Jyväskyläs. Kolmest üliõpilasest koosnev kitarr-trumm-klahvid-kooslus jõudis aasta möödudes materjalini, mis oli küps saama plaadiks. 2001. aastal anti välja päris esimene album, mis pressiti küll CD-R-ile, aga siiski esimene lapsuke nimega "Doing Time". Läks veel aastake ja The Rollstons sai juurde paar liiget (bass ja kitarr) ja uue plaadi "Earth Against World". Jyväskyläs oma trennisaalis proove tehes jäi ansambel kõrva Stupido Twinsi inimestele ning The Rollstons võis 2003. aasta suurte punaste tähtedega ansambli ajalookroonikasse raiuda: meie esime
ne "päris" plaat. "Our Grain Could Fill Your Stadium" koosneb kahe eelmise plaadi uuestisalvestatud valitud lugudest. Stupido Twins sellega ei piirdunud. Juba 2004. aasta augustis anti välja "Taping Trees". Päris tihe diskograafia. Ja keda see huvitab? Aga et olla põhjalik ja täpne, siis tuleb lisada, et käesoleva aasta kevadel tuli The Rollstonsil välja järjekordne plaat nimega "Song Folks", mille väljastajaks oli seekord Brunamosse If.

Praeguseks on ansambel oma õpingud ülikoolis seljatanud ja elavad rõõmsalt Tamperes.
Kui poisid seitse aastat tagasi otsustasid võtta pillid kätte ja muusikat teha, siis nad avastasind, et kõik polegi nii lihtne nagu mõnes muusikavideos näiliselt paistab. Et teha muusikat, tuleb osata pilli mängida ja lugusid kirjutada. Teine võimalus on nimetada oma tehtavat "müra" uue stiilimääratlusega ja tunnistada end avangardiks. Nii hakkasidki noormehed tehtavat hüüdma regressiivseks rokiks. Praeguse momendini jõudmiseks on kulunud päris mitu head aastat ja poisid pillimängu kenasti selgeks saanud ja laulukirjutaminegi sujuma hakanud: lood on pikemad ja keerulisemad. Ainus asi, mis algusest kaasa sai võetud, on huumor. Milline see täpselt on, saab detsembri keskel selgeks, kui The Rollstons Eestis kolm ja Lätis ühe kontserdi annab.

The Rollstons on oma mõjutajatena üles täheldanud USA kollektiive, näiteks Pavement, Guided By Voices, Flaming Lips, Dinosaur Jr. ja Sebadoh. Mida aeg edasi liigub, seda lapsepõlve nihkub tagasi ka muusikamaitse, meenutused mõnusast 1980ndate aastate raadiopopist, nagu Big Country, Fine Young Cannibals ja The Cure, raputades piprana peale Lõuna-Aafrika kitarrimuusikat. Nende Myspace'i kontot külastades võib kuulda süntesaatori laiutamist.


Rääkides aga Rollstonsi tüüpidega üleüldisest muusika olukorrast Soomemaal läbi nende pilgu, leiavad nad, et Soome muusika on mitmel viisil polariseerunud. Neil on suured maailmanimed, näiteks Rasmus, Nightwish ja Him, mis muusikalises mõttes on väga tavapärased, etteaimatavad kui mitte isegi lausa igavad. Teisalt on Soomes väga palju kollektiive, kes laulavad emakeeles ja keda inimesed palavalt armastavad. Viimased kipuvad üldiselt o
lema raskemapoolsed rokkbändid, kelle juures suured plaadifirmad ei tee mingisugust järeleandmist ning suruvad nad koogivormi, mis letile jõudes oleks keskmisele maitsele ja ilumeelele kõige atraktiivsemad. Riskivaba ja järeleproovitud retsepti järgi koogi küpsetamise eesmärk on selle eest võimalikult paljude tarbijate raha saada.

Teisalt, nagu ka pisikesel määral Eestiski, leidub turul leibeleid, kelle eesmärk pole kasum, vaid puhas entusiasm. Nad annavad välja artiste, kes neile päriselt meeldivad ja keda nad soovivad toetada. Sellised on näiteks Fonal, If Society, Jukeboss, Ektro ja Verdura. Rollstons näeb just taolistes kooslustes tõeliselt suurt panust Soome muusikasse ja kultuuri. See muusika on tavaliselt eksperimentaalne, haarav, aga siiski meelelahutuslik. Rollstons nimet
ab nende arvamustmööda väga häid kooslusi omalt maalt: TV-resistori, Cosmobile, Risto, Sur-rur, Rättö ja Lehtisalo, Magyar Posse, Anssi 8000 & Hot Coke ja Sweatmaster. Samuti märgitakse ära vanad tegijad, nagu 22-Pistepirkko, Radiopuhelimet ja Shadowplay. Palju tuttavaid nimesid?

Kui jutt liigub Eesti muusika peale, siis poisid nii osavõtlikud polegi, tunnistades isegi, et teadmised meite maalt on väga lünklikud. Mainimist leiavad ansamblid J.M.K.E ja Röövel Ööbik. Loogiline ka, Stupido Twins need ju 1980ndate aastate lõpus reliisis. Samuti tuleb sellega seoses kõne alla ka üks
shoegaze bänd, mida mängiti mõned korrad 1990ndatel aastatel ühes indie-roki raadiosaates, aga nimi ei tulnud meelde. Pia Fraus pakkusin. Võimalik, vastasid. "Ongi kõik?" küsisin. "Jah. See ongi kõik, mis praegu meenub. Mul pole kodus hetkel internetti, kuigi olen väga internetimeelne inimene. See on avardanud metsikult võimalusi kuidas teha, levitada ja avastada muusikat."

The Rollstons esineb tuuril Go See Your Neighbour koos Honey Power´i ja Mona De Bo'ga.

Myspace

Go See Your Neighbour Tour´i kodu

Kommentaare ei ole: