teisipäev, juuli 24

Kago "Piimaś"/"Köngerjönks"

(Seksound, 2007)


Kago "Piimaś"/"Köngerjönks" on duubelplaat, mis sisaldab Kago kahte albumit, mille väljastas Õunaviks CD-R kujul. Kuna need päris kiiresti otsa said, kujundas Seksound uue ümbrise ja viis materjali tehasesse pressida ning lõi Kago uutele kuulajatele võimaluse 2003. ja 2005. aastal ilmunud plaadid korraga saada.


Paar aastat tagasi toimus Tartus Mailaul, kus ka Kago (kodanikunimega Lauri Sommer) esines. Oma esimese loo esitas ta tugevalt häälest ära keeratud kitarriga ning laulis sellele veidi närvilise häälega midagi peale. See etteaste külvas publiku sekka päris korralikku segadust ning kaks minu ees istuvat inimest otsustasid saalist lahkuda. "Mis ekstavagantsus see ometi siin on?", mõtlesid nad ehk.


Kago võiks olla vabalt Eesti Nick Drake. Ebaühtlase kvaliteedi ning üksikute heliefektidega salvestised tõmbavad lisaks paralleele veel Kago enda ajastukaaslastega: Pastacas, Barbariz, kuid ta on lihtsam, kasutades justkui niiskes õhus aastaid seisnud klaverit ning akustilist kitarri, mida poleks tükk aega keegi korralikult häälestada viitsinud. Viimast instrumenti valdab Kago imepäraselt hästi. Seto juurtega mees, kes uurinud teaduslikult Uku Masingut, laulab hea meelega rahvaviise, mahedaid ballaade ja mängib instrumentaalpalu.


Kago ei meeldi neile, kes armastavad ainult lihvitud ja kindlat struktuuri järgivat levimuusikat
. Kago meeldib vahetut kontakti ja eesti luulet hindavatele inimestele.

Kagost veel
Õunaviks

Kago - Lill on iga inime

Kommentaare ei ole: