neljapäev, september 23

Talbotist tuleb dokumentaalfilm "Tour de Talbot"

(Foto (C) Mammut)


Loetud päevade pärast ehk täpsemalt 27. septembril alustab kahe mehe doom-metal tandem Talbot peadpööritavat maailmaturneed. Jah, just, maailmaturneed, mitte lihtsalt pisikest tuurikest naaberriikidesse. Esimeses järgus käiakse ära Venemaal, teise satsuga küntakse Ida-Euroopa auklikke maanteid ja kolmandas etapis on eesmärgiks sõita teisele poole maakera ehk Austraaliasse. Kokku kestab tuur umbes kaks kuud ja peaaegu igal õhtul on laiv. Tihe treeningprogramm.

Lisaks Talboti djuudidele Chopperile ja Magnusele sõidab tumerohelise tuuribussiga kaasa helimees Raido ning muidu graafilise disainerina tuntud Martin Rästa aka Mammut. Mammut ei sõida niisama maailma avastama nagu mõni saab teha 2000.- eegu eest päevas Tätte ja Matverega. Mammut teeb hoopis tuurist dokumentaalfilmi "Tour de Talbot". Äge, onju!

(Foto (C) Mammut)

Küsisin Mammuti käest, et mis värk on?


Kus kohast selline idee ja miks?

Idee Talbotist film teha tuli 12. märts 2010, spontaanselt. Täpselt päev enne seda kui ma sain 30-e aastaseks. Aga see ei puutu asjasse. Chopper viskas mind oma bussiga kalamajast (näituse"MMMT10" SooSoo galeriis avamiselt) Mustamäele ja sõidu käigus rääkis eelmistest tuuridest. Jutuga paralleelselt hakkasid mu silme ees kaadrid jooksma. Kohe. See teema tundus siis ja tundub praegu veelgi rohkem, pehmelt öeldes, kaasakiskuv. Vähetuntud bänd (maailma mastaabis) "mittekusagilt" sõidab oma väikse tuuribussiga ringi, annab kontserte ja elab oma elu nii nagu see nende jaoks olema peaks. Ootamata "printsessi valgel hobusel", allumata "paratamatusele", kartmata läbikukkumist või mis iganes takistusi. Mulle tundub, et nad isegi ootavad neid taksitusi, mis tuuril ette tulevad. Aga sellest on veel vara rääkida.

Ilmselt oli oma osa ka sellel, et vaadates oma viimase kümne aasta tööd galerii seintelt tekkis mul paaniline vajadus teha midagu muud, midagi uut või unustatud vana. Murda välja. Mitte, et plakatid oleks mind ära väsitanud, aga tean, et pean liikuma või vähemalt ennast liigutama. Tagantjärgi olen (juba) aru saanud, kui loogiline samm see minu jaoks oli.


Paljud ütlevad, et säärane tuuritamine, mis Talbot on ette võtnud, on hulljulge. Kuidas sina seda kõike näed?

Üritan esialgu hoiduda sellistele küsimustele vastamisest. Seda ma ju lähengi uurima! Kui mul juba oleks vastused ees siis poleks protsess huvitav ja ma oleksin jälgijana palju subjektiivsem. Pigem kogun erinevaid küsimusi ja ootan, et vastuseid jõuavad minuni siis kui õige hetk on käes.

Elamine on üldse hulljulge. Paljude jaoks.


Millisena sa praegu seda filmi ette kujutad, mida sa ootad, et tuuril juhtub?

Talboti muusika ei ole lähedal. See on Seal. Kusagil eemal. Sinna peab neile järgi ronima, et osa saada ja ronides on lihtne eksida, kuna Talboti helide massiivsus võib olla eksitav. Kohale jõudes ootab sind avatud platvorm. Tõlgendusruum on avar. Minu jaoks on oluline mitte luua ühest ettekujutust bändist, vaid pigem tekitada sarnane, avatud platvorm, kus vaataja saab ise oma pildi Talbotist kokku panna või hoopis koost lahti võtta. Niisiis kujutan ma seda filmi praegu ette pigem seisundifilmina kui narratiivse dokumentaalina. Ilmselt tuleb mitu versiooni, üks veidi informatiivsem film tele jaoks ja siis teine, lahtisem versioon - nö directors cut.

Kõige rohkem ootan, et tuuril juhtub midagi sellist, mida ma ei oska oodata, et juhtub.


Mida sa kõige rohkem kardad, mida kõige rohkem ootad?

Kui aus olla, siis ei oska midagi väga karta. Muidugi võib juhtuda, et magan midagi olulist maha või siis tehnika veab alt, näiteks kaamera akud saavad valel ajal tühjaks vms. Aga milleks karta? See kartus ei aita mind mitte kuidagi. Ma olen täiesti kindel, et kõik läheb nii nagu peab minema. Eelaimus on, et läheb väga hästi.

Kõige rohkem ootan ilmselt seda aega, kui kogu materjal on purgis, see tähendab, et lahingud on peetud ja ma võin võidurõõmsana stuudios saaki üle vaadata. Teades, et "rahu" on käes ja et mind on ootamas pikk monteerimisperiood.

Milliste vahenditega sa opereerid? Kui suur tiim on selle dokumentaali taga?

Vahendid on üsna piiratud mitmel põhjusel. Kõigepealt pole tuuribussis palju ruumi, et võtta kaasa palju tehnikat. Muidugi võiks olla eraldi sõiduvahend filmimeeskonna jaoks, aga see ajaks eelarve täiesti pööraseks ning kaoks ära vahetuse moment. Plaanin olla tuuril nö pereliige ja olla sündmustele võimalikult lähedal. See tähendab, et pean hakkama saama paljude ülesannetega, mis kohati kattuvad - esimene kaamera, teine kaamera ja helimees korraga. Ja sellest tuleneb ka teine põhjus, mis vahendite valikut piirab - kõik peab olema lihtsalt opereeritav ning piisavalt kompaktne, et ma suudaks seda üksi transportida. Üks piiravaid asjaolusid tehnika valikul on muidugi ka piiratud ressursid. Filmin kahe Canoni kaameraga - foto peegelkaamera ja väike aga tubli videokaamera.

Tiim on sammuti piiratud. Montaaž, režissööri- ja operaatoritöö jääb minu kanda. Produtsent on Esko Rips Naftast (http://nafta.ee/), kus tehakse ka järeltöötlus ning helimontaaži teeb Martin Kikas Ö Stuudiost (http://www.ostuudio.ee/).

Millal võiks ideaalis valmida?

Ideaalis võiks 2011 kevadel "Tour de Talbot" valmis olla. Kuupäeva ei saa lubada aga 12. märts oleks ilus tähtaeg.


Millist tagasisidet sa ootaksid, sooviksid?

Ei oska vastata sellele küsimusele, ausalt. Äkki hoopis "Mida sa loodad saavutada?"? Loodan vaatajate uudishimu mitte alt vedada, loodan, et tulemus on Talboti vääriline ning loodan, et see film võiks ärgitada inimesi, kes ootavad, et nende elu pihta hakkaks, oma ootusi ise ellu viima.


Kõik.

Kõik

**********
Nädalajagu tagasi käis Mammut vaatamas, kuidas karmid rokimehed oma argipäeva veedavad ja lõikas materjalist kokku lühikese treileri. Treilerit saab vaadata Facebookist.

**********

Tuurigraagik näeb välja selline:

Tour de Talbot

TOUR DE SAMOVAR 2010

Venemaa

28.09 Pskov

29.09 Petrozavodsk

30.09 Velikiy Novgorod

01.10 St. Peterburg

02.10 Moskva

TOUR DE FALL 2010

Ida-Euroopa

14.10 Preili, Läti

15.10 Vilnius, Leedu

16.10 Kaunas, Leedu

17.10 Gdansk, Poola

18.10 Wroclaw, Poola

19.10 Brno, Tšehhi Vabariik

20.10 Bratislava, Slovakkia

21.10 Budapest, Ungari

22.10 Kecskemet, Ungari

23.10 Timisoara, Rumeenia

24.10 Sibiu, Rumeenia

25.10 Cluj-Napoca, Rumeenia

26.10 Chisinau, Moldova

27.10 Odessa, Ukraina

28.10 Kiev, Ukraina

29.10 Krakow, Poola

30.10 Helsinki, Soome

TOUR DE WOMBAT 2010

Austraalia

04.11 Melbourne

05.11 Melbourne

06.11 Adelaide

07.11 Adelide

08.11 Melbourne

09.11 Canberra

10.11 Bendigo

11.11 Newcastle

12.11 Orange

13.11 Sydney

14.11 Wollongong

15.11 Toowoomba

16.11 Brisbane




6 kommentaari:

usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
usha.digitalinfo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.