pühapäev, november 4

Praha muusikaelust...


Ansambli Dahling bassimees Juhan Saharov läks mõneks ajaks Tartust sügist otsima kihavasse Prahasse. Temo töö on lihtsalt ringi vaadata, suhelda erinevate inimestega ning tutvuda mitmeküllase eluga, mida pakub Praha. Mõndadel inimestel lihtsalt veab. Juhan kirjutas mulle, mida põnevat on ta kuu jooksul avastanud ja kogenud. Loomulikult muusikast:

Pärast kahe „Erasmuse peo” külastamist, otsustasin neile mitte kunagi enam minna – muusikavalik tuletas meelde Eesti tantsuskenet 90ndate keskel, üldse kogu atmosfäär hakkas vastu. Öötrammis koju sõites kohtusin kahe soome tudengiga Jyvaskylast, kes ütlesid, et kui mulle Erasmuse peod ei meeldi, pean nende omadel käima hakkama. Ilmnes, et ka neil oli sarnane ebameeldiv kogemus olnud. Jumal tänatud, et ma neid kohtasin, kuna sealt edasi hakkasid hargnema uued tutvused, üks huvitavam kui teine.

Niisiis, üks lahedamaid kohti on raamatupood/kohvik/klubi „Shakespeare and Sons”. See asub Vinohradska linnajaos, s.t. Praha 2-s. Prahas on kõik linnajaod nummerdatud – kesklinn on Praha 1 ja sealt kaugemal juba 2,3 jne. „Sheikis” saab peale loenguid kohvi trimbata, raamatuid uudistada ning pea iga nädal esineb seal ka mõni väike indibänd. Prahas on mitu bändi, kes on moodustatud suht kirjust rahvusvahelisest seltskonnast, palju USA ja Inglise „indieinimesi” on Praha oma elukohaks valinud. Nt Praha/USA bändid nagu The Assemblage ja The Arms and a Boy. Esimene meenutab Sigur Rosi, Oceansize`i jt unistavatel ja hüpnootilistel kitarrimassiividel põhinevat bände, nemad mängisid Sheikis, Arms and a Boy aga klubis Bordo ( Vinohradska 40 ). Viimane bänd on mõjutatud peamiselt alternatiivsemast USA indiest, millega mul suurt tutvust pole veel olnud. Midlake, Caribou, The Magnetic Fields jt on bändid mis selle grupi liikmete i-podides põhiliselt mängivad. Üldse olen aru saanud, et ameeriklastel on täiesti teine muusikamaailm, mis on seotud peamiselt USA oma turu ja muusikaringkondadega. Ei teata paljusid Briti bände, mis ei ole USA-s suureks saanud, parim näide on Suede. Samas on neil oma kultusbändid, kasvõi seesamune The Magnetic Fields.

Kahju, et Roisin Murphy end Moskvas vigastas, lootsin 2.nov siin tema kontserdile minna... ju siis tuleb kunagi hiljem, nagu ta management lubab. Olevat oma silma vigastanud ja peab terve nädala puhkama. Tahtsin näha nii teda kui kuulsat Roxy klubi, kus esinemine pidi aset leidma. Miks ma hakkasin Roisinist rääkima? Kuna ühel õhtul Shakespeare`is nägin tema teisikut... jutu käigus sai selgeks, et ta on The Arms and a Boy klahvitüdruk. Ja on nagu Roisingi iiri päritolu, kuigi pärit USA-st, Virginiast. Flanna Sheridan juhatas mulle kätte mõned väga lahedad kohad, mille määratlus on jällegi baar/pood/indieklubi. Paistab, et need kolm käivad koos: baar, teises ruumis on plaadipood ja kolmandas pisike lava indibändi jaoks. Üks selline asus näiteks Praha kesklinnas elumaja 6. korrusel. Tegu oli hiiglasliku neljatoalise korteriga, esikus baar ning tubades plaadipood ning õdus kohvik. „Plaadipoes” leidsin muide ka mitu Kohvi Recordsi väljaannet. Kohvikus istudes alustati ühes lauast äkitselt ühe 70ndate Tšehhi bändi tutvustust, mingi Praha muusik/vanamees laskis muusikat ja vahele rääkis bändi ajaloost ja muusikalisest arengust. Nagu raadiosaade. Põnev koht. Ja pani mõtlema miks ei võiks Eestis taolise kontseptiga koht olla...

Nagu mainisin, üks legendaarsemaid Praha kontserdi- ja esinemiskohti on ROXY, mis asub Praha 1-s ( Dlouha 33 ). Seal on esinenud Franz Ferdinand, Air, British Sea Power, Cinematic Orchestra jpt. Selline Von Krahli meenutav kooslus, kuna ka Roxys on oma eksperimentaalne teater olemas. Ühel õhtul esines seal Saksa poppunkbänd The Beatstakes - kuna suur osa mu ühikasõpradest on sakslased, läksid nad biitsteike vaatama ja ma liitusin nendega. Klubi oli tõesti lahe - suur aga samas õdus, laval oli hea valgustus. Bänd ise koosnes väga headest showmeestest aga muusika jättis täiesti külmaks... Ometi väga popiks saanud bänd Saksamaal, Ida – Saksamaalt oli hordide kaupa fänne tulnud vaatama. „They`re getting famous right now in Germany” oli fraas, mis andis jällegi aimu sellest, et erinevates riikides on oma suured lemmikud samas väljaspool neist midagi eriti ei teata.


Ilmeselt varem, kui keegi arvata oskab, teen Juhanist veelgi juttu. Siis tema tegemistest Eestimaal.


Kommentaare ei ole: