neljapäev, oktoober 9

Oasis "Dig Out Your Soul"

(Big Brother, Worner Bros. Records, 2008)

Kui saabus uudis Oasise uue plaadi ilmumisest, hakkas meedia Wonderwall-meistrite tegemiste ja ütlemiste vastu kõrgendatud tähelepanu üles näitama. Ei möödunud päevagi (siianigi), kui poleks kas või pisike uudisenupuke üleilmsesse pressi trükitud. Meeli erutavaim teade oli ehk see, kui Gallagheride vanem pool lubas bändi tegemised katki jätta ning igal mehel oma teed minna ja teha soolokarjääri.

Album "Dig Out Your Soul" on vist viimase aja kõige suuremate The Beatles´i mõjudega plaate, mida ma olen kuulnud. Ausalt öeldes ei teagi, kas olla selle peale pahane (no, kämoon, nii haledalt oma eeskujusid maha viksida on ju suisa häbematu) või hoopiski lasta end selle koha pealt lõdvaks ning lihtsalt kuulata kõiki neid paralleele, kuniks tuleb tahtmine biitlite muusika riiulist plaadimasinasse lükata.

Esimene singel "The Shock Of The Lightning" mõjus mulle kohe, sest see kõlas nii Oasis kui üldse kõlada saab: come in, come out, come, in, come out tonight", meenutades lugu (lüürika poole pealt) "Go Let It Out" ning kõike seda, mille poolest Oasis üldse kuulus on. Aga muidugi ei lähe kaua mööda, kui tulevad sõnad: magical mystery..., mis ühendab selle plaadi ja ka minu suhtumise kahte poolust - Oasis vs The Beatles.

Plaadi teine lugu "The Turning" annab esimese väga konkreetse signaali, et Oasise mehed on sel aastal olnud eriliselt Liverpooli võrratu neliku mõju all. Pala lõpetab Biitlite "Dear Prudence " kitarrikäik. Aga siiski on see lugu üks minu lemmikutest ja siin kohal tahan kiidusõnad öelda bassimehele Andy Bellile ägedate harmooniate eest.

"I'm Outta Time" on Oasise albumi peal kõige haledam rip-off ühest Lennoni ballaadist, millega ühed ropu suuga rokkarid kunagi hakkama on saanud. Rääkimata pingutatult Lennoni vokaali matkimisest, on siin mõnuga ära kasutatud loo "A Day In The Life" klaverikäiku. Noh, samas, kui sealset ära tundmise rõõmu poleks, oleks see lugu ka üks üsna igav plaaditäide. Edasi kuuleb palas "(Get Off Your) High Horse Lady" Lennoni "Give Peace a Chance" rütmikat ning "To Be Where There's Life" viib meid koos Harrisoniga Indiat ja sitarit avastama. Jne jne...

Vaatamata kõigele paneb meeldiva punkti albumile "Soldier On", mille sarnaseid lugusid oleksin tahtnud rohkem sellel plaadil kuulda. Ja vaatamata ka sellele, et suisa süüdimatult on pihta pandud The Beatles´i aegumatuid detaile, ütleksin, et "Dig Out" on Oasise viimase aja üks parimaid.

Myspace
Kodu

John Lennon - Give Peace A Chance







3 kommentaari:

Wilson W. Wilson Jr. ütles ...

"Häbemetu" on huvitav omadussõna. :D

Wilson W. Wilson Jr. ütles ...

No miks sa ära parandasid - suurepärane sõna ju, vihjab alfaisasusele ja "teen-nii-nagu-ise-tahan-kasvõi-varastan" suhtumisele. :P

Penny Lane ütles ...

:D eks see sõna iseloomustaks jah mõlemat pidi asja väga õigesti :)