esmaspäev, aprill 23


Nüüdseks on lõppenud selle aasta võistlus BUME (Balti Uue Muusika Edetabel) või inglise keeli Baltic New Music Chart.

Leedust, Lätist ja Eestist võistlesid igast riigist kümme bändi, kelle vahel rahvas sms-i saates sai valida parima. Möödunud aastal kajastas seda üritust Raadio 2 Vaiko Epliku meedliva hääle läbi. Sel aastal polnud meie meedias midagi. Tühjus. Kui ma ei eksi, siis Tiiu Laks Eesti Päevalehest kirjutas vist sellel teemal veidike.

Selle eest kajastati Leedus ja Lätis võistlust üsna järjekindlalt, kuid ei teagi, kas öelda, et see üritus ka sealse rahva seas populaarne oli. Oma poole aasta vältel olen millegipärast väga tihti Lätti sattunud ja paar korda ka Leedus käinud ning sealsete noorte käest küsides, ei ole ma saanud vastust, et seda üritust väga jälgiti või teati. Aga kuskil seda kindlasti tehti.


Septembris 2006 salvestati Riias kolme päeva jooksul kolmkümmend videot, mis võeti üles linna piiri aares asuvas filmistuudio saalis. Bändile anti umbes 5 võtet, et sellel ajal oma loo järgi etelda. See oli iseenesest päris naljakas, kuna lätipoolsed organiseerijad rõhutasid pidevalt, et kõik peab nägema väga päris välja.


Kui videod valmis said, võis võistlus pihta hakata. Igas saates võistles korraga 10 bändi ning iga nädal kukkus välja üks artist ja selle asemel astus võistlustulle uus esineja.


Idee poolest pidi see üritus tutvustama Baltimaade inimestele siinseid uusi bände. Seetõttu on tegelikult väga vilets, et see Eestisse ei jõudnud. Teisalt, kui aus olla, siis sel aastal väga polnudki bände, keda nii väga oleks tahtnud lähemalt tunda. Kogu selle karusselli vaieldamatu pärl oli Mona De Bo Lätist. Kes teda Eestis kuulamas ei käinud, jäid väga paljust ilma. Loodetavasti õnnestub ta peagi taas meiei publikuni tuua.


Eesti bändidest võistlesid sel aastal: The Nymph, Ska Factor, Ruht, Aides, Honey Power, Diskreetse Mango Trio, Agent M, Leech, Stereo Chemistry ja Ketaspidur.


Üllatav kogu selle võistluse juures on see, et eestlastel läks väga hästi. Nüüdseks on võistlus lõppenud ning võitjaks on pärjatud Agent M ja lugu "Perfect World" (Śokolaad). Teise koha napsas Leedu bänd Brainers, kes samuti koos Mona De Bo´ga Eestis esinenud, ning kelle album "Disco Balls" valiti sel aastal Leedu alternatiivmuusika parimaks. Sellest võib järeldada, et Eesti taolise muusikaga on kõik OK, aga Leedus peetakse alternatiiviks puhast maha viksitud 6Ondate rock&rolli. Brainers on väga lahe bänd, eriti lives, kuid nende plaat on üsna alla keskmise. Ja kolmandale kohale trügis end taaskord bänd Eestist - Ruht.

Lähemalt bändidega on võimalik tutvuda ürituse kodulehel. Seal on üleval ka kõik videod ja muu, mis selle ürituse juurde kuulus:


www.baltictop.lv

Kommentaare ei ole: