reede, juuni 6

lack of Eoins - keeruline punk!

lack of Eoins @ Genialistide Klubi

Internet on imeline. Ja kui messenger kenasti vastu peab, saab läbi viia päris ägedaid vestlusi. Üks toimus eile õhtul, kui ma voodis pikutades mõned küsimused Martin Järvekülje aknasse toksisin. Küsimused puudutasid Viljandi bändi lack of Eoins. Martin küll ise selles ansambli ei mängi, tema noorem vend Madis aga küll. Viimane ise oli ametis söögitegemisega ning Martin oli lahkelt nõus hõikama minu küsimused köögis toimetavale Madisele ning tema antud vastused omakorda minu aknasse trükkima.

Viljandi juurtega lack of Eoins kütab hetkel kirgi seetõttu, et on jõudnud bändikonkursi Soundwave (powered by MTV) kolme parema hulka ehk ihaldatud finaali. Sealt leiab veel Keila bändi The Nymph ja värske ning kiirelt populaarsust kogunud kollektiivi Junk Riot.



Alguses oli ansambel Mehmed Pehmised. Mis nimi see selline on?

Telekast tuli võrkpall ja Eesti sai just selle mängu pähe. Peale seda oli võistkonna treener Avo Keel öelnud umbes midagi sellist, et nii ei saa ju mängida, pehmised on platsil või siis, et mitte mehed vaid pehmised. Mehmed olid juba enne olemas, pehmised liitus sinna hiljem. Mehmed on lihtsalt ilus Eesti nimi.

Bänd sai alguse sundolukorrast, sest kooli jõulupidu oli tulekul. Seal pidi tulema meie esimene gig ja huvijuht nõudis plakatile nime ja sinna sai juba sõnaühend Mehmed Pehmised. See on ikka nii, et nimi ei taha tulla ja siis järsku on kiirelt midagi vaja. Lõpuks jääb see, mis hetkel pähe turgatab.

Kuidas sündis lack of Eoins?

Hakkas häirima, et nimi on eesti keeles ja muss inglise keeles ja rada (www.rada7.ee) intellektuaalne kriitika ka. Muidu polekski midagi juhtunud, keskmisele rahvale läheb Mehmed Pehmised väga hästi. Osadele meeldib see siiani väga. Aga radas kõvemate tegijate sõna tundus asjakohane. Nii see nimevahetus vaikselt teoks sai. Kõik pakkusid sõnu ning täiendasid, mina käisin ringi ja arutlesin nime üle.

Kuidas selle hääldusega on, ühed minu sõbrad ütlevad ühte ja teised teistmoodi ja mina hoopis omamoodi?

Aga selles asja võlu ongi (naerab). Kuskil piiblis olevat ka olnud Eoin ja seda oli hääldatud oin. Radas on jälllegi arvatud, et on õun. Mina väänan, kuidas tuju on, praegu hoidun veits sellest. Tegemis on Iiri mehe nimega... Iiri variant Owenist. lack of oli enne olemas.

(Madise poolt aksepteeritavad hääldused on: õuens, eoins ja oins. NB! Eions on lubamatu!)

Igal pool ja tihti nimetatakse lack of Eoinsit noortebändiks. Tavaliselt tähendab see, et bänd pole eriti pikka aega koos eksisteerinud, esinendud vbl ainult näiteks Lelle Alternatiivil või Nõo Kevadrockil. Kuidas Eoins ise ennast tunneb? Alagajaks bändiks teid ju nimetada justkui ei saaks, sest te olete esinetud ju omajagu ja aastaid vist ka päris mitu juba koos oldud?

Ses suhtes on noortebänd, et on osa võetud erinevatest konkurssidest ja liikmed on noored: 1989-90 sündinud. Aga noh, Viljandi Noortebändil enam sel aastal ei esinenud. Bänd alustas 2005. aasta varasügisel.

Üks asi, mis Eoinsi tavalisest noortebändist eristab on see, et muusika on ikka kordi keerulisem ja huvitavam, kui see tavaliselt kipub noortel inimestel olema. Tavaliselt teevad sellises vanuses poisid ja tüdrukud punki või rokiklassika kavereid, käivad tihti Vennaskonda kuulamas. Kas aastad 2005 ja 2008 erinevad loomingu poolest kardinaalselt või olete algusest peale sama rida ajanud?

Suht sama rida on olnud algusest peale. Lood on viimasel ajal läinud keerulisemaks, sest keerulisem on huvitavam. Mõtted tulevad sellised, nagu tulevad. Silmaringi arenedes areneb ka muusika, mida teed. Keskkond mõjutab asju, mida on kuulatud.

(varajasema loominguga saab tutvuda: http://www.zone.ee/lackofeoins/audiovideo.htm)

Ja pealegi on Vennaskond ikka väga hea bänd ja rokiklassikas on häid lugusid.

Olen nõus.

Aga ikkagi, te olete kõik suhteliselt noored. Millist muusikat sina eelkõige kodus kuulanud oled ja mida hommikuti söönud, et niivõrd hästi oskad tabada muusika nn mõtet?

Strokes oli see, mida tahtsime teha. Alguses kukkus enamvähem nii välja. Ja kõik need inglise keelsed bändid, kes tulid sellel ajal: Rakes, Dogs, Editors, Bloc Party. Need olid siis alguses. Praegu on fookuses shoegaze´i teema ja Kanada indieskene: Wolf Parade ja Arcade Fire. Natuke juurde ka elektroonikat ning vanemaid asju nagu Joy Division ja Pixies. Ega new rave´i asi pole ka päris mööda läinud. Eesti poole pealt on meid mõjutanud Ans. Andur, Pia Fraus ja Vaiko Eplik

Kas te olete sama suured Viljandi patrioodid kui Andurid Paide?

Ikka jah Viljandi patrioodid. Kui nüüd ülikooli Tallinna ja Tartu minnakse, siis vaevalt enam proovid Viljandis toimuma hakkavad. Mis peale seda saab, seda ei oska öelda.

Mis on loE ambitsioonid?

(Kehitab õlgu)

Feim, sull, plaat, EP?

Seda kõike otseloomulikult.

Hetkel osalete Soundwave´i konkursil, kuidas sinna sattusite ja miks?

Sest źürii on kordades pädevam kui tavalistel konkurssidel, korrektsem oleks öelda, et sobivam. Võrreldes näiteks Noortebändiga, kus laiutab ansambel Blacky oma eksidega. Oleme ka mujalt aktiivselt osa võtnud, aga sel korral tänu sellisele źüriile oli võimalik ka edasi jõuda. Auhinnad kuluksid ka ära muidugi ning inimesed pääsevad meile tänu Soundwave´ole kergemini ligi.

Lugu "children´s society", millega võistlustules olete, on üks geniaalsemaid palasid, mida ma viimasel ajal kuulnud olen. Sellegi poolest, kas sa ei arva, et keskmisele kuulajale võiks see tiba keeruline tunduda? Sound on rabe ning see ei järgi klassikalist poplooskeemi?

Vabalt võib nii olla jah (kehitab jälle õlgu), rütmilised imelikkusused on sellel lool olemas küll.

Sound on rabe vä? Mida see tähendab?

No seda, et ta pole nii kliin, kui tavaliselt harjutud kuulama?

Silutud saundi on nendes tingimustest keeruline saada (lack of Eoins salvestab oma pärleid Honey Poweri proovikas ja kogu miksimine toimub koduseinte vahel, powered by Martin Kikas Honey Powerist) ja see pole ka kõige lahedam. Selle loo puhul töötab rabe saund kõige paremini. Klassikalisele popskeemile see tõepoolest ei vasta, selleks on ta ilmselt ka liiga pikk. Aga loodetavasti piisavalt kätshi, et inimestele ka meeldib.

Kui sa vaatad ennast kõrvuti teiste finalistidega, siis mis võiks olla teie kõige suurem miinus ja kõige suurem pluss?

Meie lugu võib olla mõne jaoks liiga pikk ja veniv. Miks peab olema albumil kümme lugu, miks ei võiks olla ühes loos koos mitu lugu? Et see ongi lugu, milles on mitu erinevat lugu. Mis vahet sellel on, kas kahe loo vahel on vahe või mitte. Mind ennast ei väsita, kui on pikad lood erinevate teemadega. Plussiks see, et on ülesehituselt huvitavam kui teistel. See võib olla nii pluss kui miinus. Aga ilmselt pole see loo lõplik variant. Ja miinuseks võib olla vokaal, plussiks aga instrmentaalne pool. Tavalistele inimestele on vokaal kõige olulisem, meile aga just instrumentaal. Siit ka potentsiaalne konflikt tavakuulajaga. Sõnad on tähtsuselt üks viimaseid asju.

Kui võit taskus, mis sealt edasi?

20 000-pealisele publikule esinemine. Ja siis tahaks plaati ka teha. Selles suunas juba töö käib.


lack of Eoins on:

Mati Tubli
Kristjan Peterson
Madis Järvekülg
Kaur Kuslap

Kõik Soundwave kasutajad saavad peavõitja valimisel sõna sekka öelda, andes oma lemmikule hääle. Selleks on aega 15. juunini. Parim bänd võidab! Peavõitja kuulutatakse Soundwave.ee lehel välja 20. juunil.

Et oma hääl anda, tuleb registreerida kasutajaks ja lihtsalt vajutada nuppu "meeldib". www.soundwave.ee.
Sealt näeb ka videosid!

NB!
Madise mp3-pleierist leiab praegu nimed nagu : A Sunny Day In Glasgow, Band of Horses, Cloudland Canyon, Black Lips, Brian Jonestown Massacre, The Ponys, Last Shadow Puppets.

lack of Eoins - children´s society

2 kommentaari:

Tõnis Hiiesalu ütles ...

keegi üles tabavalt et eoins on viljandi block party :D

Kalle P ütles ...

Kihvt intekas, just sellist materjali tahakski muusikablogidest lugeda! Ja LoE-d olen juba mõnda aega jälginud-kuulanud, kivi nende indikotti ning palju saundi!