neljapäev, oktoober 29

Uus muusikasaade


Pühapäeva õhtuti kell 21 on Klassikaraadio eetris saade „Areaal“, mis tutvustab olukorda uue ja põneva eesti muusika levikualal.

Saade tutvustab viimasel ajal eesti muusikamaastikule tugeva jälje jätnud artiste ja ansambleid – potentsiaalselt kultuslikku muusikakultuuri. Võimalik, et selle muusikata tuleks tühja koha peale leiutada midagi vähemalt sama meelier(g)utavat. Alles aastate pärast näeme, kellest kujunevad suures plaanis uued suunanäitajad, kuid juba praegu on õhus kaalukana näivaid värskeid ideid, mis on saanud laagerduda just Eestimaises kontekstis. Püüame need ideed õhust kinni!

„Areaali“ siht on haarata võimalikult erinevaid muusikaringkondi eksperimentaalsest elektroonikast rokkiva džässini, pehmest indie'st metalsemate kõladeni, kunstipärasest diskost autentsuse üle vaidleva pärimusmuusikani. Iga saade annab võimaluse tutvuda ühe artisti või ansambliga, süveneda muusikasse ja selle tausta.

Esimeste „Areaali“ sisenevate muusikute hulgas on omapäraste humoorikate lühivormidega silma paistev poeet-muusik Jaan Pehk, tumedaid ja müstilisi doomiatmosfääre loov Talbot, eesti dubi nägu Maikameikers, väga isiklikult ja siiralt oma juurtele toetuv Mari Kalkun,

erakordset energiat kiirgav psühhedeeliakompott Stella, jazzrockile avangardsemaid kõlavärve lisav Phlox, uue laine harjal punkiv Chungin & The Strap-On Faggots, irratsionaalne eksperimentaal-psühhedeelium Kreatiivmootor ja mänglev džässikameeleon Kadri Voorand.

Saadete autorid on kordamööda Tõnu Karjatse, Tauno Maarpuu ja Maria Mölder, saatesarja toimetaja ja koordinaator Maria Mölder.

1. november Jaan Pehk (Tõnu Karjatse)

8. november Talbot (Tauno Maarpuu)

15. november Maikameikers (Maria Mölder)

22. november Mari Kalkun (Tõnu Karjatse)

29. november Stella (Tauno Maarpuu)

6. detsember Phlox (Maria Mölder)

13. detsember Chungin & The Strap-On Faggots (Tõnu Karjatse)

20. detsember? Kreatiivmootor (Tauno Maarpuu)

27. detsember? Kadri Voorand (Maria Mölder)

Esimese saate külaline on laulja, kitarrist ja luuletaja Jaan Pehk, kelle muusikaalased tegemised on seotud bändidega nagu Köök, Eliit, ja Contus Firmus, minevikus ka Claire's Birthday ja Koer. Sooloartistina on ta kasutanud ka nime Orelipoiss, keskendudes otsekohese ja humoorika tekstiga lühivormidele, mis muusikaliselt flirdivad popi klišeedega.

Klassikaraadio


kolmapäev, oktoober 21

Nädal kisub keeruliseks



Võta või jäta kõik. Ausalt ka, selline tunne on, kui vaadata, mis sellel nädalavahetusel (alustame loomulikult neljapäevast) kõik toimub.

Neljapäeva õhtust rääkisin juba eelmises postituses.

Reedel, muideks, toimub Tallinna Mustpeade majas Ewert & The Two Dragoni uue plaadi pidulik esitlus. Kaasa teeb ka ansabelt Dahling. Algus kell 21.00, pilet 75.-. Kui Dragonid suudavad mõni hetk tagasi Tartus kuuldut-nähtut kasvõi natukenegi Tallinna kaasa tuua, siis julgen seda üritust soojalt soovitada.

Kes oma sammud aga Tartusse sätib, siis Genialistide klubis esineb ports artiste, kes kõik Veljo Tormise loomingut usinalt töötlema hakkavad. Tallinna töötlemine oli kuuldavasti väga huvitav olnud. Kaasa teevad näiteks Kirtana Rasa, 3 Pead, Eva Mitreikina, Aivar Tõnso, Taavi Tulev, Jaan Pehk jt. Algus 21:00, pilet 75.- (ärge siis unustage 100-kroonist "kuupiletit").

Samal õhtul esineb Tartu Pärmivabrikus Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo Soomest ning Eestimaa oma geenius Multiphonic Rodent. Algus kl 21:00, pilet 75.-. Diskot teevad Eha tänava poisid.

Ja siis on veel klubis Plink Plonk Vaiko Eplik & Eliit. Jõudu, tartlased!

Mnjah, aeg liigub ruttu. Selle tunnistajaks on asjaolu, et järjekordne Odessa POP tuleb. Eelmiselt õhtult Pärmivabrikust tuuakse Tallinna soomlane Joose Keskitalo, Eestit esindab vääriliselt 3Pead. Kogu ivent toimub laupäeval, 24. oktoobril Juuksuris. Pilet 100.-/75.-. Vaata pikemalt: odessapop.ee



Laupäeval muutub Genklubi jällegi Myyrilille täikaks! Täika hakkab kell 12, aftekas samas kella üheksa paiku. Päeval lisaks laadale avatud ka vinüülipood Fonofon ja taaskasutusbutiik Berliin!

Vaata lisa:
http://myyrilill.blogspot.com/
http://www.genklubi.ee


Kella üheksasel peol keerutavad vinüüle:

Taavi Laatsit aka Galaktlan

Möls

Ahti Lill

Errki

+ teemakohased visuaalid

Algus 21.00, pilet 50.-


Jaa, muidugi. Hõiskan ka selle välja, kellel kahe silma vahele jäänud, et Flaming Lipsil on uus plaat väljas. Nimi "Embryonic". Päris hull ketas on. Mõneajatagusest pophitist "Yeah Yeah Yeah Song" ja imeilusatest ballaadidest nagu minu jaoks on näiteks "Do You Realize?" on astutud pikk samm eemale.

Plaadil teevad kaasa ka näiteks MGMT mehed, kes annavad järgmise aasta esimeseks pooleks uue albumi lootust. Lisaks on Flaming Lipsiga mestis ka Karen O Yeah Yeah Yeahst.


Flaming Lips - Worm Mountain (feat MGMT)





Nojah, pühapäeval peab vaatama ka Superstaari saadet ju. Pöidlad pihku Kenele ja Martenile:


Marten Kuningas - Starman




Kene Vernik - Taking Off


esmaspäev, oktoober 19

Vahelduseks Rockstar'si ka!

http://www.tartupostimees.ee

Aga enne üks uudis Tartust, kui te juhuslikult veel kuulnud pole. Ausalt öeldes ei oska ma oma head meelt väljendadagi:

Tartu väikesed nooruslike ja noorte inimeste klubid, kus ajab võrseid alternatiivne kultuur, ühendasid suve hakul Genialistide Klubi juhi Ivar Põllu algatusel ajud ja asusid publiku peibutamiseks ühistegevusse.

Nimelt on Plink Plonk, Athena, Rock & Roll Heaven, Kultuuritehas, Genklubi, Maailm ja Trehv letti löönud ühispileti. Seda saab osta nimetatud asutustes saja krooni eest. Ühispiletiga saab käia kuu lõpuni seitsmel üritusel.

«Ühispileti projektis ei pakutud välja üritusi, kuhu keegi ei tule, need on väga head üritused,» märkis Tartu linnavalitsuse kultuuriteenistuse peaspetsialist Ahto Külvet. «Tahaksin endalegi seda piletit.»

Ettevõtmises osaleva Trehvi programmijuhi Indrek Asuküli sõnul on ühispiletit loota ka novembris.

Jess! Jess!



Aga-aga. Juba neljapäeval on asja hoopiski Tallinnasse klubisse Rockstar's. Kolm nime: Momoko Pins, Junk Riot ja Soome ansambel Getawaycab.

Momoko fännidel ei tasuks seda konsat igaks juhuks vahele jätta.

Odavama pileti saad eelmüügist viie kümpa eest. Kui jõuad kohale peale 22, maksad 75.-

Getawaycab

Junk Riot
Momoko Pins


esmaspäev, oktoober 12

Kids' Stuff Rokk


Eestlased (Popidiot ning Chungin & The Strap-On Faggots) jäi kahjuks sel aastal MTV EMA-l Parim Balti Artisti tiitel saamata. Auhind läks üle leedukatele Leon Somov & Jazzu.

Olgu, kuidas on, meite maal tehakse head ja väga head mussi edasi. Heaks näiteks asjaolu, et sel nädalal on MTV Baltikumi kanalite kõrgeima rotatsiooniga ehk FRESH videoks Eesti indie vanaisade ja legendaarse BBC Raadio 1 DJ John Peeli Ida-Euroopa lemmikbändi Röövel Ööbiku „Kids' Stuff Rokk". Video režissöörideks on tunnustatud tegijad Jan-Erik Nõgisto ja Veiko Õunpuu.

Kuni kolmapäeva, 14. oktoobrini on video „Kids' Stuff Rokk" vaadeldav ainult MTV Baltikumi kanalitel ning MTV Eesti veebis ja MTV Facebooki kontol.


Head tsekkimist.


Nüüd saadaval ka youtube'ist


neljapäev, oktoober 8

Eestis liigub ringi Aafrika pille tutvustav Joel Sebunjo


Täna, neljapäeval kell 16:00 algab Uganda muusiku Joel Sebunjo ja Peeter Volkonski workshop Aafrika kultuurist Ööülikooli avalikul lindistusel.

Joel Sebunjo tutvustab Aafrika pille ja mängib nendel, Peeter Volkonski räägib 13. sajandil Mali impeeriumi loonud kuningas Sundiata Keitast.

Töötuba toimub Tallinna Noorsootöö Keskuses (Suur-Ameerika 35).

NB: Soodsamaid pileteid (100 krooni) reedel toimuvale Joel Sebunjo kontserdile saab osta ainult Piletilevist ja vanalinna lokaalist Juuksur (Vaimu 1)!


PRESSITEADE KONTSERTIDE KOHTA:

Kontsertsari Muuilm ja Mõnda: Joel Sebunjo (Uganda)

Lähinädalatel annab Eestis hulga kontserte üsna erakordne muusik, sest temasarnaseid kohtab siinkandis harveminigi kui kord aastas – Uganda laulja ja multiinstrumentalist Joel Sebunjo.

Tema muusika segab mitmesuguseid eksootilisi muusikastiile nagu mbalax, mali blues, salsa ja rai. Enamasti eelistab Sebunjo oma lugusid esitada kõrvitsast ning lehmanahast valmistatud keelpillil nimega kora.

Joel Sebunjo kasvas üles Ugandas, õppis mängima mitmesuguseid rahvapille nagu endongo (sisalikunahast keelpill), amandinda (marimba Aafrika eelkäija) ja kalimba (väike metallist klahvidega löökpill, nn. pöidlaklaver).

Ta on õppinud ka Lääne-Aafrika rahvamuusikat (Senegalis, Gambias ja Malis) sealsete tuntud meistrite juhendamisel. Sebunjo repertuaari kuuluvad nii tema enda lood kui Uganda rahvalaulud, mida on täiendatud ja segatud erinevate Aafrika rahvaste lauludega.

Viimased aastad on Joel Sebunjo veetnud peamiselt kontserdilavadel Malaisiast Rootsini ning esinenud koos selliste tuntud meistritega nagu Ba Cissoko, Didier Awadi, Cheb Khaled, Etran Finatawa, Miriam Makeba, Oliver Mtukudzi, Baba Maal, Salif Keita ja paljud teised.

Eestis esineb Joel Sebunjo tuuriga paljudes linnades, teda saadavad Paul Daniel kitarril ja Aleksandra Anstal trummidel.

Kontserdid toimuvad:
09.10 Tallinnas Mustpeade Majas
10.10 Viljandis Pärimusmuusika aidas
15.10 Tartus klubis Trehv
24.10 Pärnus Ammende Villas

Kuula Joel Sebunjot:
http://www.myspace.com/rampadeorg


kolmapäev, oktoober 7

Chungin & The Strap-On Faggots - Youtube'i ja ecstasy põlvkonna lapsed


Juba mõnda aega figureerib paljudel ürituste plakatitel üks pikk nimi, mis esimese pauguga võib-olla meelde ei jäägi. Minul igatahes ei jäänud, kui sattusin umbes paar aastat tagasi seda esmakordselt lugema. Jätke hästi meelde - Chungin & The Strap-On Faggots. Teate ju küll.

Pungi peal üles kasvanud poistel on tänase seisuga ette näidata äsja ilmunud ja mulle tundub, et soojalt vastu võetud debüütalbum. Hetkel püüavad "sträpakad" koos Popidiotiga MTV EMA Parima Balti Artisti tiitlit. (Oma hääle saab anda veel kuni selle nädala lõpuni ehk 11. oktoobrini siin.)

Penny Lane saatis bändile küsimused ning tagasi sai vastused:



Nii palju, kui ma olen aru saanud, siis bänd eksisteerib teil 2004. aastast peale, aktiivsemaks läks kogu asi kolm aastat tagasi? Eelnevalt tegutsesite erinevates punkbändides. Kui praeguseks minevikku jäänud punte kuidagigi ühiselt iseloomustada saaks, siis mida nende kohta öelda? Millised nad olid ning mis eristab neid kõige enam praegusest ansamblist?

Chungin: Praegune bänd on kõigist eelmistest kõige korrapärasema kaosemudeliga. Alguses oli muda ja vesi ja vähehaaval võttis see ollus omale vormi ja praegu on tal just selline kuju nagu tal on. Sträpaka kuju.


Debüütalbumini jõudmine võttis teil suhteliselt kaua aega. Võib vist nii väita küll. Kas selle taga on hoidumine liigsest kiirustamisest (lubasite bändil küpseda), õhukene rahakott või lasite kõigel minna selles suunas, kus parasjagu tuul puhus?

Kyberkaru: Hehee, nimetasid põhjused õiges järjekorras. Põhiline ongi vist see küpsemise aspekt. Seda esmajärjekorras loomingus. Kuigi osasid plaadile jõudnud lugusid nagu "Tight Jeans", "I'm Not Your Messiah" ja "Dogshit City" on mänginud ka Chungini väga vanad bändid, pidime materjali kõigepealt enda jaoks toimima saama. Siis võis mõtlema hakata, kas, kus ja kuidas sellest plaat vormida.

Siinkohal tahaks tänada Vaikot, kes meid suvel 2007 oma Rapla maaresidentsi elutuppa "Victorit" salvestama lasi ja tõestas sel moel veenvalt ära, et ise oma käe ja ettekujutuse järgi on asju kõige mõnusam teha.


Milline on olnud teie debüütalbumi kohta käiv kõige üllatavam, positiivsem, negatiivsem ning ootamatum tagasiside?

Chungin: Üks mu sõber ütles, et plaat on isegi parem, kui meie laivid, mida ta näinud on. See oli mõnevõrra üllatav ja ühtlasi väga meeldiv.

Kyberkaru: Isiklikult olen rõõmus selle tagasiside üle, mis puudutab plaadi produktsioonipoolt. Lõputult stuudiotunde, katsetamist-kõhklemist ning ümber- ja ringimängimist. Esmakordne kogemus muusikat nii põhjalikult teha, salvestada. Pahatihti jäävad bändikogemuseta kuulajatel-kiitjatel sellised asjad paraku märkamata ja märkimata.

Seni negatiivseiseima ning minu jaoks üldse ühe asjalikuma ehk destruktiivselt konstruktiivse tagasiside on andnud Trash (loe siit). Võib-olla on mul masohistlikud kalduvused, aga iga magus muutub läilaks, kui teravat vahele ei pakuta.

Telli @ rada7.ee

Te olete viimasel ajal sattunud väga terava tähelepanu alla. Juba enne, kui album välja tuli. Ma ei suuda praegu paugust meenutada, kes oli see lugupeetud avaliku elu tegelane, kes tituleeris teid muideks ka üheks parimaks Eesti live-bändiks. Mind huvitab, kus kohas, millal ja miks käis pauk? Mis oli see, mis päästis teid paisu tagant välja?

Kyberkaru: Kui nüüd kontserte pidi järge ajada, siis vist 11. septembril 2007, kui mängisime esimest korda väljaspool otsest pungiskenet Von Krahlis pornofilmide festivali "Kik in der Kok" järelpeol. Esinesime maikades-bokserites ja Penipoiste näomaskides. Siiani tuleb seda meenutades silme ette esireas seisnud vana indimehe Eerik Morna lai naeratus, mis ei lahkunud sealt terve ve

erandtunnise seti vältel.

Samas, mis paisust me räägime? Niikaua kui ma Chunginit mäletan, on ta kontserti alati ühesuguse kirega andnud. Kui bänd toimima hakkas, ei saanud see enam kauaks meie siseringi naljaks jääda.


Mis on teie bändis möödunud suve, kestva sügisega kõige enam muutunud?

Kyberkaru: Nii mõnedki seni sekundaarsetena tundunud asjad on primaarseteks muutunud ja vastupidi.


Lisaks vaikselt Eestis laiemat tuntust kogudes olete hetkel väga aktuaalsed ka tegelikult kogu Euroopas, kandideerides MTV EMA Parima Balti Artisti tiitlile. Kuidas te kõigesse sellesse suhtute, mida ootate ja kuidas ennast tunnete?

Kyberkaru: Mingi karmavärk vist, et kui pole millegi välise nimel jesuiidiks kätte läinud, siis tuleb see ühel hetkel ise sinu juurde.


Kas olete MTV EMA keerises saanud ka arvestatavat vastukaja? Kui jah, siis millist?

Kyberkaru ja Chungin: Oleme selle keeristormi silmas, siin on kõik vaikne.


Esinemisgraafik on teil üsna tihe. Albumi esitlused on nüüdseks küll selja taga, kuid paljud kontserdikorraldajad ihuvad teie peale hammast. Kui säärane olukord jätkuks, kas siis võib tulla kõne alla, et üks moodne punkbänd elataks end vabalt ainult muusikategemisest ära? Kas see oleks üldse teie soov?

Chungin: Eesti mastaabis kindlasti mitte. maa saab enne otsa, kui papp pärale jõuab...

Kyberkaru: Neljapäeval Tallinnas Von Krahlis, maksan telefoniarve; reedel Tartus GenKlubis, maksan üüri; nädala pärast Viljandis Puhtas Kullas, ehk saab söögiraha... Tänan ei.

Chungin: Globaalses plaanis oleks sellisel asjal ehk jumet, aga ma tõesti ei tea, kas ma tegelikult viitsiksin kogu aega ringi tuuritada, aga ma olen nõus proovima. Suhteliselt suure hea meelega.


Milline on teie suhe kujutava kunstiga?

Chungin: No mis muusika see ikka on, kui sul mingi tuluke ei sätenda, strobo ei plõksi ja video ei jookse? Me oleme ecstasy ja YouTube'i põlvkonna lapsed.


Kui teid vahel live's vaadata, siis tundub, et osadel teist on sipelgad püksis, mis teid piinab?

Chungin: Need sipelgad pole mitte midagi muud kui väiksed saladetsibillid, mis naha all võnguvad. Saad aru, oma muss, oma väiksed saladetsibillid kooriku all tuksumas nagu mädapaise, mis sügeleb. see panebki niimoodi põrkama. Ja kui oled juba natuke aega higistanud, siis lendab kogu pask välja ja oledki uus inimene. lähed teed lava taga pläru, võtad väikse õlle ja sead süstiku vaikselt maabuma.


Eesti bändid räägivad oma välislähetustest üsna harva ning laiem publik neist tavaliselt ei teagi midagi. Kui palju te väljaspool kodumaa piire käind olete? Mõned lahedamad seigad ehk...

Kyberkaru: Soomes oleme andnud kaks klubikonsat ja suvel käisime Leedus B2G festivalil. Lahe on see, kui oma väidatava halastamatu nõudlikkuse poolest tuntud Soome publik bändi tagasi plaksutab. Leeduga seoses tervitan kitse, kes varahommikusel tagasiteel enne Märjamaad auto ette jooksis. Kuidas tervis on?


Mis tavaliselt toimub enne ja pärast esinemisi Chungin & Strap-On Faggotsi backstage'is?

Chungin: Võimlemine-sõimlemine, tsillimine-killimine.

Kyberkaru: Keeramine, kruvimine ja kruttimine.


Oleks hea, kui paneksite kirja veel teadaolevaid konsasid, mis tulekul...

Kyberkaru: Üheksanda oktoobri südaööl mängime Diletantide Avangardil ja peale seda võtame paariks kuuks ehk uue aastani end esinemistest vabaks. Nii palju muid asju on kollektiivses ajus elavas järjekorras, mida pole olnud võimalik tiheda plaadi-ja kontserdigraafiku tõttu teha.


Myspace
Loe Chunginist veidi veel Ekspressist (04.01.2008)
Plaadiarvustus Ekspressis (04.09.2009)
Disko+punk+elektro Elu24 (10.09.2009)


Chungin & The Strap-On Faggots - Zehn Jahre Alt




Chungin & The Strap-On Faggots - Victor

teisipäev, oktoober 6

Last.fm'ist saab raadio!


Ma ei tea, võib-olla ma olen ajast ja arust, aga avastasin selle uudise just praegu. Last.fm kolib oma väikese tiivaga CBS raadio hõlma alla ja hakkab levima esialgu neljas USA suurlinnas: New York, Los Angeles, Chicago ja San Francisco.

Avapäeval lubatakse mängida ohtralt ansambli Muse muusikat. Põhjus lihtne - kui jälgida Last.fm-i kasutajate poolt kuulatud muusika põhjal koostatud edetabelit, siis esikohal on millegipärast Muse. Lisaks loositakse kuulajate vahel välja reis Muse'i kontserdile, mis pidavat toimuma kuskil väga salajases kohas.

Aga mis see uudis meisse puutub? Meie jaoks ju sisuliselt ei muutu midagi? Noh, kui olla nüüd fanaatiliselt optimistlik, siis tegelikult saaksime idee poolest mõjutada Last.fm-i raadio playlisti. Sest popimad rajad jõuavad raadioeetrisse. Võiks ju siis ühe Eesti loo ette võtta ja seda kõvasti kuulama hakata, äkki õnnestub.

Täpsemalt saab uudist lugeda siit

Aga et nüüd väga kuivaks see postitus ei läheks, lisan siia lõppu uue singli Tegan & Sarah'lt. Nende uus album peaks ametlikul ilmuma juba 27. oktoobril.

Tegan & Sarah - Hell